+359 887 87 87 52

Хелоуин: История и произход

Хелоуин: История и произход - Символика и Традиции на Празника на Живите Мъртви

31.10.2023 Автор: Силвия Даскалова

Хелоуин, празника, който познаваме днес, има дълга и интересна история, която датира отвъд съвременните сбирки на страховити костюми и шантави партита. Този празник е тясно свързан със старите келти и техния празник Самайн. Този празник се празнувал в нощта на 31 октомври, когато келтите са вярвали, че границата между света на живите и света на мъртвите става особено тънка и духовете на умрелите се връщат на земята. Това е било време за почит към предците и боговете, както и време за подготовка за зимата. Самайн е бил един от най-важните празници в келтската култура и отбелязва края на лятото и началото на зимния сезон.

С идването на християнството, мнозина от тези древни обичаи се смесват с християнските традиции. Денят на Вси Светии (All Saints' Day), който се празнува на 31.10. срещу 01.11. всяка година става ден за почит към светците, а по-късно се честват духовете на починалите. Тези християнски обичаи се обединяват с обичаите на празника Самайн, създавайки празника, който днес в целия сват наричаме Хелоуин.

Символиката на Хелоуин:

Хелоуин е известен с богатата си символика и традиции. Най-очевидният символ на Хелоуин са страховитите костюми, който хората обичат да носят. Този обичай на обличане като привидения, вещици, вампири и зомбита идва от идеята, че в нощта на Хелоуин границата между живите и мъртвите се размива, позволявайки на духовете да се приближат до света на живите. Вещиците и вампирите често се асоциират със злото и тъмното, докато привиденията и зомбитата са свързани с идеята за връщането на мъртвите, макар и в рамките на тази нощ, към света на живите.

Изрязването на Тикви:

Традицията на изрязването на тикви и ползването им като свещници идва от легендата за Джак на Хелоуин. Според тази легенда, Джак е бил страхлив бродник, който изкушил дявола и сключил сделка с него, в замяна на което дяволът му дал светещ въглен, с който да осветява пътя си. Джак сложил въглена в ряпа, която по-късно в легендите била заменена от издълбана тиква. И така днес издълбания тиквен фенер се нарича Светещия Джак и с него празнуващите осветяват пътя си в нощта на последния октомврийски ден.

Традицията със събиране на Сладки и Тряскане на Врати:

Обичаят на децата да обикалят, облечени в зловещи костюми и да събират сладки по вратите на съседите си произлиза от идеята, че през Хелоуин границата между света на живите и мъртвите става много тънка. Хората предлагали ядки и храна на духовете, за да ги умилостивят и да ги помолят да не им навредят, а да ги закрилят.

Тиквата на Хелоуин:

Изрязването на тикви за Хелоуин е важна, а и много забавна част от този празник. Този обичай дава възможност на празнуващите да проявят своята креативност, създавайки страшни и забавни дизайни. Ето как се изрязват тиквите за Хелоуин:

Първо изберете подходяща тиква: Това е най-важната и определяща част от процеса. Тя трябва да бъде стабилна, симетрична и сравнително голяма, за да може да побере свещта в себе си. Важно е избраната тиква да е с гладка и равна повърхност.

Изчистете тиквата: За да започнете изрязването, трябва да почистите тиквата от семената и влакната. За тази цел изрежете горния капак на тиквата и използвайте лъжица, така най-лесно ще изчистите вътрешността й. Семената могат да бъдат запазени за печене и да приготвите вкусни тиквени семки.

Изберете дизайн: След като тиквата е почистена, изберете дизайн или мотив, който искате да изрежете на нея. Това може да бъде страшно привидение, череп, вещица, котка или какъвто и да било, ужасяващ символ, за който се сетите. Нарисувайте го върху тиквата, като можете да използвате шаблони или да рисувате дизайна ръчно върху нея.

Изрязване на дизайна: След като сте изрисували дизайна, използвайте остър и малък нож, за да изрежете контурите му. Внимавайте да не изрежете прекалено големи или сложни детайли, за да предотвратите счупване на тиквата.

Подгответе свещта: За да направите тиквената лампа, поставете свещ или батериен светлинен източник вътре в тиквата след изрязването. Уверете се, че светлината се вижда достатъчно добре през изрязаните отвори.

Поставете капака обратно: След като сте поставили светлината в тиквата, поставете и капака обратно на тиквата. Той трябва да пасва плътно, за да предотвратите излизането на светлината оттам.

Запалете и се насладете: Накрая, запалете свещта или включете светлинния източник и се насладете на вашата изработка. Тиквената лампа ще излъчва страшна светлина и ще създаде уютна и мистериозна атмосфера.

Този процес на изрязване на тиквите за Хелоуин предоставя възможност за творчество и забавление, и може да бъде прекрасно занимание за семейства и приятели, които искат да създадат уникални декорации за празника.

Много хора украсяват своите домове, магазини и офиси с декорации, свързани с Хелоуин, като паяжини, привидения и черни котки. Тиквените лампи, изрязани със страшни лица, също се използват за декорация на помещения.

Хелоуин по света:

В Съединените щати, Хелоуин е един от най-популярните и обичани празници, особено сред децата. Повечето домовете се украсяват с паяжини, тиквени лампи и страховити декорации. Обичаят на събиране на сладки често се съчетава с конкурси за най-добър костюм и най-атрактивни декорации. В някои страни на Европа, като Ирландия и Великобритания, Хелоуин също се празнува доста мащабно.

В България, Хелоуин не е традиционен празник и не се празнува както в САЩ или някои други страни. Въпреки това, през последните години, Хелоуин става по-популярен и започва да привлича внимание, преди всичко в по-големите градове. Мнозина избират да отпразнуват Хелоуин в нощни клубове и ресторанти, които организират тематични парти със страховити костюми, декорации и подходяща музика.

Постепенно, традицията на обличането в костюми за Хелоуин става все по-популярна. Мнозина се радват на възможността да създадат страховити, оригинални или забавни костюми и да се покажат с тях на партита и събития.

Някои хора предпочитат да отпразнуват Хелоуин в домашна обстановка, като организират парти с приятели и семейство. Това може да включва обща игра на карти, гледане на страшни филми или дори състезание за най-добър костюм. Хелоуин се празнува предимно сред по-младите хора и в по-големите градове. Този празник предоставя възможност за забавление, изразяване на креативността и събиране с приятели и семейство в духа на различна празничната обстановка.

Най-нови статии