+359 887 87 87 52

Агенция за недвижими имоти

Бизнес с недвижими имоти

04.09.2021 Автор: Мирослава Петърчева

Агенция за недвижими имоти – изгоден бизнес начинание ли е?

Въпреки кризата, породена от Ковид в световен мащаб, пазарът на недвижими имоти е доста активен. Това кара някои предприемчиви хора да отворят собствена агенция за недвижими имоти с цел печалба. Недвижимите имоти са вид икономическата на организация, която предоставя посреднически услуги при продажбата, покупката и отдаването под наем на недвижими имоти на физически и юридическите лица. На пръв поглед изглежда, че този бизнес е съвсем лесен. И наистина ли е така, нека се опитаме да разберем истината.

  • Първо, за да започнете такъв бизнес, са ви необходими минимални финансови инвестиции, за недвижими имоти. Но не са необходими специални знания и образование.
  • На второ място, в началния етап можете да работите сами, минималният доход от първоначални транзакции може да варира от хиляда до пет хиляди лева при еднократна сделка, например. Основният доход на агенциите за недвижими имоти се състои от посреднически дейности.

Основната работа на брокера е да свърже купувача и продавача на недвижими имоти и да получи комисионна.

Стъпка по стъпка работата на брокера изглежда така: обаждане-сключване на споразумение за агенция – огледи на имоти - сделка - комисионна. Но, както всеки друг вид икономическа дейност, брокерските услуги на пазара на недвижими имоти имат свои правни аспекти при организирането на бизнес. Агенциите за недвижими имоти се отварят предимно от бивши брокери, които са работили за големи агенции и са научили „тайните“ на този вид бизнес.

Полезен съвет!

Ако не сте работили като брокер и сте решили да се занимавате с този бизнес, тогава си намерете работа за няколко месеца в съществуваща голяма агенция. С една дума – нужен е опит, за да схванете какво се изисква. Теорията не върши работа. Услугите, предоставяни от агенция за недвижими имоти, са доста разнообразни. Основните им дейности са за: покупка и продажба на жилищни, търговски недвижими имоти; отдаване под наем на жилищни и търговски недвижими имоти; покупко-продажба на парцели; продажба на индустриални сгради (фабрики, складове и др.) и др.Агенциите могат да извършват всички тези услуги или да изберат по-малък сегмент, например пазарана наеми и търговски недвижими имоти. Има редица важни моменти, които трябва да бъдат проучени, преди да се отвори агенция за недвижими имоти.

Става дума за:

  • Ценовото ниво на имотите в региона.
  • Цените на жилищата в различните региони на България.
  • Специфики в дадения регион.
  • Първичен пазар.
  • Вторичен пазар.

И още много други детайли.

Каква печалба носи агенцията за недвижими имоти?

Никой не може да знае точно или да предскаже това. Много зависи от обектите, от способността на бизнес лидера и служителите да преговарят с клиенти. Едно може да се каже, че ако съществуват агенции за недвижими имоти, то те имат печалба и първоначалната инвестиция се изплаща бързо. Агенцията за недвижими имоти, както всеки друг бизнес, може да бъде печеливша или нерентабилна. В крайна сметка реализирането на печалба не зависи от посоката на бизнеса, а зависи от способността на брокера да сключи сделка и да има комисионна от нея. По същество собственикът на агенцията действа като платец на възнаграждението на брокера.

Най-нови статии