+359 887 87 87 52

Актуални модни тенденции в спалнята на апартамента през 2023 година

Какви тапети за спалнята на апартамента ще са модна тенденция през 2023 година?

01.12.2022 Автор: Мирослава Петърчева

Тапети за спалнята на апартамента са по-добър вариант от камък или мазилка, тъй като са по-топли като усещане и приятни на допир. С помощта на тапети можете да създадете наистина луксозен и модерен интериор, като същевременно поддържате уютна и комфортна атмосфера.

В допълнение, тапетът е по-достъпен и практичен вариант, тъй като в случай на повреда лесно се заменя. Ето защо дизайнерите продължават да създават нови идеи и да реализират различни дизайни на тапети, които отговорят на изискванията на всички стилове и вкусове на собствениците. Какъв тапет за спалнята се препоръчва от експерти през 2023 година.

Как се избират тапети за спалнята на апартамента?

Разбира се, изборът на тапети за спалнята е много по-лесен, отколкото за кухнята, банята или коридора. В тази стая вероятността от оцветяване или повреда на покритието е сведена до минимум. С изключение на присъствието на домашни любимци.

Спалнята обаче има свои собствени характеристики, което означава, че към тапета се поставят определени изисквания:

 • Стаята за сън и почивка трябва да бъде украсена с естествени материали. При тапетите това са тапети от хартия, бамбук, корк, юта, плат или растителни.
 • По-добре е да изберете уютни и меки цветове за тапетите, особено след като те са тенденция през 2023 година. Цветове като теракота, морковено, оранжево, млечно, бежово, кафе, бяло и зелено могат да създадат усещане за топло домашно гнездо.
 • В допълнение, тапетът трябва да има топло- и звукоизолационни свойства.
 • Материалът на тапетите трябва да съответства на избрания стил на стаята като цяло, в противен случай дори най-висококачествените и най-скъпите решения ще изглеждат погрешно избрани.

Предимства на тапетите от  естествени материали

На съвременния пазар има няколко разновидности на такива тапети и всеки ден те са с нарастващо търсене. Това се дължи не само на модата за еко стил в интериора, но и на техните ясни предимства. Такива тапети не отделят токсини, те са приятни на допир, в повечето случаи имат плътна текстура. Освен това те предотвратяват развитието на патогени.

Този тип тапети се изработват на основата на хартия с естествени влакна като:

 • сезал;
 • памук;
 • коприва;
 • юта;
 • тръстика.

Ето кои тапети ще са хит за спалнята на апартамента за 2023 година:

Когато проблемът с екологичността е решен, трябва да изберете правилния цвят и модел на тапета за спалнята. Дизайнерските идеи в този случай могат да послужат като вдъхновение. По-долу са изброени най-интересните от тях:

 • Морски бриз.

Това предполага цвят в сини тонове с размазан, вълнообразен орнамент. Но може да бъде и фототапет, изобразяващ конкретна морска история.

 • Горска свежест

Изображението на листа от папрат или палмови клони ще Ви помогне да създадете уникална атмосфера с успокояващ ефект.

 • Имитация на камък

В допълнение, моделът на тапета може да повтаря естествената шарка на мрамор или друг естествен камък.

Съвет!

Допустимо е да изберете геометрични щампи и дори опции за тъмен сюжет, ако площта на стаята позволява. Основното нещо, което трябва да запомните, е, че в тази стая е нужно да си починете добре, за да се успокоите от динамичния ритъм на живота.

Най-нови статии