+359 887 87 87 52

Апартамент с цветя на терасата

Апартамент с цветя на терасата – как да реализирате тази чудесна идея.

06.04.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Не е трудно в градската джунгла да имате апартамент с цветя на терасата. Не е нужно да правите голяма инвестиция за тази цел: купете саксии, сандъчета, почва и семена. И разбира се малки градински инструменти и лейка. Важно е да закупите и специални субстрати, които обикновено се състоят от смес от кокосови влакна, черен торф, компостиран растителен материал, органична материя и перлит. По този начин ще осигурите необходимата хранителна среда на засетите растения на терасата.

Да започваме!

След дългата зима наистина всеки мечтае за повече зеленина и ярки цветове наоколо! И ако сте горд собственик на голяма тераса или поне лоджия, тогава защо не организирате там малка градина, красива от пролетта до късната есен?

Отмина времето, когато за засаждане в сандъчета или саксии се използваха само 2-3 вида едногодишни цъфтящи растения. Сега има много нови разновидности на едногодишни - и дори някои многогодишни култури, които се използват успешно за насаждения на терасата!

Ако вашата лоджия или тераса не е възможно да побере поне четири саксии, тогава можете да се ограничите до по-малък брой (или дори да вземете само едно по-дълго сандъче). Само внимавайте, когато избирате растения. Те трябва да са съобразени с изложението на вашата тераса и нейните особености. Добре е да подберете такива цветя, които осигуряват периодичен цъфтеж през топлите месеци.

Поканете природата в своя апартамент с цветя на терасата.

Всяко „зелено пространство“ на вашата тераса или балкон би внесло нотка на истинска природа. Можете да подредите дори контейнери с малки дървета на пода - например ароматна хвойна или ябълкови дървета джуджета, да сложите на стелажите на цветарника саксии с ярки далии и бегонии или дори да направите цяла стена от цветя, като използвате специални стойки за вертикално градинарство. Вашата зона за релакс ще стане по-светла и удобна и ще можете да се насладите на сутрешно кафе или вечерни събирания с приятели в истинска „домашна градина“ на терасата.

За любителите на селото – свежа идея.

Винаги можете да направите собствена градинка освен с цветя, и с подправки и зеленчуци. Саксийните чушки, доматите и бобът са страхотен вариант – те обаче искат поне 6 часа пряка светлина. От друга страна, други като маруля, моркови или ароматни подправки могат да се развият оптимално с 4 часа пряка светлина. Всяко растение изисква условия на осветление, така че е важно да познавате слънчевата  динамика на вашата тераса.

Запрятайте ръкави – затопли се и е време да организирате терасата или лоджията на апартамента си с красиви цветя. Наистина си заслужава!

Най-нови статии