+359 887 87 87 52

Как да дадем апартамент под наем: ценни съвети

Отдаване на апартамент под наем

02.08.2019 Автор: Мирослава Петърчева

Може би искате да дадете апартамент под наем, но не сте наясно как да го направите?

Да, днес темата е апартамент под наем и е много актуална. Парадоксално е, че независимо от факта, че броят на хората, желаещи да наемат апартамент, е много по-висок от броя на наемодателите на пазара на недвижими имоти, то има изобилие от ненаети жилища. И всичко това, защото собствениците на апартаментите не знаят правилата за отдаване под наем.

Ето и най-ценните съвети:

Съвет №1: Не го правете сами.

 По-добре е да оставите това на професионалистите: свържете се с агенции за недвижими имоти. Вярно е, че никой няма да работи безплатно, а брокерите ще получат комисионна. Но за тези пари вашият имот ще бъде активно предлаган на пазара и ще имате надеждни, стабилни наематели. В агенцията за недвижими имоти Вашият апартамент ще изчака своя звезден час във вътрешната база данни на фирмата и така клиент със специфични изисквания ще хареса неговите характеристики.

Съвет №2: Внимавайте коя агенция ще изберете.

Хубаво е да направите проучване сред фирмите на пазара. Много собственици се страхуват да се обърнат към големи компании, мислейки че ще заплатят по-висок хонорар... истината е, че това не е така. Търсете агенции, които са на пазара повече от 5 години.

Съвет №3: Правилно поставената оценка за наема спестява време.

Ако все пак решите сами да давате апартамент под наем с обява без посредник, не забравяйте: първата стъпка към успешна сделка е адекватната наемна цена. Днес пазарната стойност на жилищното пространство зависи преди всичко от вида на сградата. Най-голямо е търсенето на апартаменти в нови или монолитни сгради. Един добър ремонт в апартамента също може да вдигне цената на наема. И при даване на апартамент под наем печели жилище с просторни, светли стаи, интересни дизайнерски решения, с добро осветление и модерни уреди.

Съвет №4: Не давайте апартамент под наем сами.

 Не бързайте от първа среща да дадете Вашия апартамент под наем. Поканете член на семейството или приятел, когато имате среща с потенциален наемател. Не е нужно да изберете първия човек, кандидатстващ за апартамента - първо се уверете, че е надежден. Не комуникирайте с потенциални клиенти в Интернет, а само по телефона, защото след като чуете гласа на човек, е много по-лесно да си изградите представа за него. И си насрочете среща, говорете на общи теми и после вземете окончателно решение.

Съвет №5: Подпишете договор.

Не забравяйте да подпишете договор за Вашия апартамент под наем: ясно да се уточнят вноските, сроковете на плащане, както и подробно описание на състоянието на имота и обзавеждането в него. Особено важно е плащането от наемателя на използваните от него ток, вода, ТЕЦ, газ и други консумативни разходи.

Най-нови статии