+359 887 87 87 52

Апартамент с детска стая – организация

Организация на детска стая в апартамента

05.08.2022 Автор: Мирослава Петърчева

Ако сравним интериорните вариации при апартамент с детската стая и други стаи, тогава първите се отличават с голямо разнообразие и яркост на изпълнение. Тук можете:

  • да следвате една от добре познатите тенденции в дизайна;
  • да създадете универсален дизайн;
  • да дадете воля на въображението си и да декорирате интериора на детската стая в свой собствен стил.

Разбира се, трябва винаги да се вземат предвид нуждите и интересите на детето. В същото време е много важна не само външната привлекателност на стаята, но тя трябва да предоставя най-удобните условия за престой в нея. В крайна сметка всеки компонент на интериора и използваната цветова палитра ще повлияят не само на настроението, но и на психологическото състояние на детето или тиийнейджъра.

Какви вариации предлагат дизайнерите по този въпрос и какви идеи могат да се използват в апартамент с детска стая?

Апартамент с детска стая за момиче

Ако вземем предвид психологията, тогава стаята за момиче е един вид пространство за моделиране на бъдещ дом. Тук младата дама се научава да поддържа стаята в ред, да се грижи за себе си и много други неща. Ето защо един от най-важните компоненти на такъв интериорен дизайн е хармоничната комбинация от комфорт и уют, което се дължи не само на необходимия комплект мебели в определен стил, но и на приятни цветове и декоративни елементи.

Интериорно може да доминира нежния люляк или розовия нюанс, както и различни видове на  червено, бяло, топло бежово, приглушено зелено или синьо. Като алтернатива може да бъде избран интериор в стил Прованс или класически стил.

Апартамент с детска стая за момче

Детска стая за момче може да е не само със сини, сиви или зелени нюанси. В този случай цветовата палитра се избира въз основа на цялостния стил на интериора и, разбира се, желанията на бъдещия собственик на стаята. Тук е важно да се постараете да организирате пълноценен спортен кът, и разбира се, да се погрижите за място за любими влакчета, автомобили или роботи.

Също така е необходимо да се вземе предвид желанието на момчетата за игри на открито и да се опитате да осигурите максимално свободно пространство. Актуални са средиземноморският, скандинавският стил на дизайн и други вариации.

Защо много родители се спират  на варианта детска спалня в класически стил?

Интериорът на детската стая в класически стил, като правило, хармонично съчетава практичност и привлекателност. Тук са използвани висококачествени довършителни материали, скъп текстил и само необходимите мебели. Класиката се характеризира с изчистени цветове, които не се натрапват като много светло бежово, млечно, светло кафяво, класическо бяло и други нюанси.

Неразделна част от класическата спалня за момиче е леглото с шикозен балдахин, уютната зона за игра с порцеланови кукли и голямо плюшено мече.

В класическа стая за момче ще бъде уместно да има влакчета или колекция от ретро автомобили на отворени рафтове.

Класическите вариации на интериора могат да бъдат разообразени със стилове като неокласика, барок, арт деко или италиански стил. По този начин се дава по-голяма свобода, но пък се запазва функционалността на стаята.

Защо някои родители пък се спират на детска стая в модерен стил?

Основните характеристики на детската спалня в модерен стил е липсата на специфична цветова палитра, практичност и функционалност. И ако говорим стилове, то най-често тук говорим за стилове като:  минимализъм, хай-тек и тотална еклектика.

Тапетът в такава детска стая може да бъде обикновен или с елементи и дори фототапет. Мебелите са обикновено модулна система, която може да се сменя при необходимост и да се допълва с нови артикули.

Ползват се ролетни щори или леки пердета, които чудесно се съчетават с многостепенното осветление.

Обикновено такава стая е с ярки аксесоари, които хващат погледа и играят ролята на акцент.

Апартамент с детска стая – изберете най-доброто за вашите деца.

Най-нови статии