+359 887 87 87 52

Чек лист за първи апартамент

Списък с основни неща за организация на първи апартамент

23.09.2022 Автор: Мирослава Петърчева

Местите се в първия си апартамент без съквартиранти? Проверката и повторната проверка на всички незначителни и основни детайли е ключът към изживяването при нанасяне без стрес. Направете си чек лист за правилно организиране на първи апартамент, който ще ви помогне да сте сигурни, че не сте забравили нещо.

Помислете за мебели

Няма нищо по-лошо от това да откриете, че диванът или леглото ви не пасват на новото ви жилище в деня на преместване. Уверете се, че:

  • Размерите на стаите са точни в плановете на вашия първи апартамент.
  • Разполагате с основните неща: най-малко ще ви трябват легло, скрин, диван, маса и столове, масичка за кафе, пердета или щори за прозорците, лампи, тенджери, тигани, чинии, тостер, прибори, завеса за душ, почистващи препарати, основен комплект прибори за хранене и бельо. В дните и седмиците след преместването можете постепенно да добавяте допълнителни мебели, произведения на изкуството и други аксесоари.
  • Вашите мебели отговарят на мащаба на стаите: големите мебели ще затрупат малката стая, докато прекалено малките ще направят голямата стая да изглежда небалансирана.
  • Вашите мебели са в добро състояние: Чупливите мебели обикновено не се справят добре по време на процеса на преместването. Ако някои мебели не са структурно здрави, може да не е добра идея да ги вземете със себе си.

Направете застраховка на дома си

Като собственици е добре да направите застрахователната полица, за да покрие евентуални щети на вашите вещи. Най-добрите полици покриват напълно разходите по отношение на техниката, мебелите и т.н. Вижте внимателно какви покрити рискове искате да има в нея.

Помислете за работно пространство

Независимо дали работите от вкъщи на пълен работен ден или само от време на време, вероятно ще искате място, където да свършите малко работа или да посещавате сайтовете на социалните медии на вашия лаптоп. Ако планирате да поставите бюро в ъгъла на всекидневната или спалнята, уверете се, че площта е достатъчно голяма, за да побере вашето бюро, стол, принтер, книги и други неща, които може да ви трябват, за да работите от вкъщи.

Съберете на едно място всички важни документи

Съберете в кутия или чекмедже всички документи, от които се нуждаете. Така при необходимост много лесно ще ги намирате и няма да изпадате в стрес, ако са ви необходими. Става дума за нотариален акт, договори за интернет, телефони, дипломи и т.н.

Вижте партидите за ток/ газ, телевизия, интернет и  вода

Няколко седмици преди да се преместите, свържете се с компаниите за електричество, газ, интернет и кабелна телевизия. Изберете ден на включване и платете всички депозити или такси, свързани със стартирането на услугите.

Погрижете се за домашните любимци

Уверете се, че жилищната общност приема домашни любимци и попитайте дали има някакви ограничения за броя, размера и породите. Може да се наложи да платите такса за домашен любимец, в допълнение към таксата за почистване на входа и таксата за ползване на асансьора.

Най-нови статии