+359 887 87 87 52

Чуждестранните инвеститори на имоти искат точно оценяване

Инвеститори на имоти

14.04.2014 Автор: Мирослава Петърчева

Световната икономическа криза принуди много предприемачи да се отдръпнат от България и дори Балканите като цяло, но това не е единствената причина за отслабналия интерес към родните имоти.

Небоиша Нешованович - директор „Оценки“ за Югоизточна Европа, заяви на първата RICS конференция, която се проведе в България, че ключът се крие в точното оценяване на имотите. Според него преди кризата, която ни беше парализирала в последните няколко години, българските предприемачи не са обръщали внимание на този аспект и са приемали покупката на имот по-скоро като краткосрочна, а не като дългосрочна инвестиция.

Точното оценяване на имота е много важно за привличането на чуждестранните инвеститори.

Едни от най-важните фактори за привличането на чуждестранните предприемачи са следните: те трябва да са наясно колко време ще им отнеме възвръщането на инвестицията, каква може да бъде максималната печалба, която могат да реализират при експлоатация на закупения имот или съответно при неговата евентуална продажба и какъв е рискът от подобна инвестиция.

За да се постигнат максимално добри резултати не трябва да се гледа само общата картина, а е необходимо вглеждане дори и в най-малките детайли. Според Нешованович, инвеститорите са разглеждали самата цена на земята, колко ще струва квадратния метър в бъдеще и колко ще бъде печалбата. За да се спечели максималното от инвестицията обаче, трябва да се помисли какво да се оптимизира в имота, как той да стане по-атрактивен, какво обслужване ще е нужно и дали може да бъде използван по няколко различни предназначения.

В момента се работи по точно определени стандарти за оценяване, които са осъвременени и съобразени с множество фактори.  Но най-големият проблем, който се отчита е липсата понякога на реална оценка на имота. Анализаторите отчитат, че у нас търсената ликвидност на пазара е намаляла много през последните няколко години и по този начин, оценителите са били принудени да правят офертни стойности, за които не е ясно с колко процента се разминават от реалните такива.

Липсата на ликвидност е и основният проблем, с който се сблъскват чуждестранните инвеститори и това е причината, която ги кара да действат повече от предпазливо. Джордж Пентидис, който е инвестиционен директор на Bluehouse Capital коментира, че българският пазар има голям потенциал, но трябва да се наложи практиката за реална оценка и да се повиши ликвидността.

Оценките на недвижимите имоти са изключително важни за всяка една държава, тъй като именно тези имоти са между 60 и 75% от националното богатство на страните. Първата стъпка към успеха е прилагането на международни стандарти, които да намалят риска за инвеститорите и да върнат доверието им към инвестиции в България.

Най-нови статии