+359 887 87 87 52

Дали падат цените на жилищата?

Световните пазари на недвижими имоти преди Ковид епидемията и войната на Русия с Украйна имаха години на стабилен растеж, отбелязва МВФ.

15.06.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Световните пазари на недвижими имоти преди Ковид епидемията и войната на Русия с Украйна имаха години на стабилен растеж, отбелязва МВФ.

В средата на 2023 година се отбелязва разпространен спад в цените на жилищата, коригирани спрямо инфлацията, за 2/3 от страните от ОИСР. Важно е да отбележим, че България от 2022 година е кандидат за член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която е създадена през 1961 година. Нейната основна цел е както да стимулира политики за устойчиво икономическо развитие, така и да съдейства за повишаването на жизнения стандарт на населението, съчетан с добра финансова стабилност.

Цени на жилищата и банките: каква е връзката?

МВФ констатира, че пазарите на имоти трябва да се радват на по-голяма стабилност, когато централните банки забавят или спират кампанията си за повишаване на лихвените проценти, за да укротят инфлацията. Колко дълго ще продължи спадът на цените на жилищата ще зависи от това дали повишенията на лихвите от централните банки вече са ограничили инфлационния натиск.

Какво прави Световният икономически форум, за да ускори действията по отношение на градовете и урбанизацията?

Интересно е да отбележим, че пазарите на имоти доста гъвкаво се приспособяват към нарастващите лихвени проценти, докато централните банки се опитват да овладеят инфлацията. Основните лихвени проценти са се увеличили средно с 4 процентни пункта в големите икономики до нивата, които преобладаваха преди глобалната финансова криза.

В Съединените щати например Федералният резерв увеличи целевата лихва до диапазон от 4,5–4,75 процента от почти нулата преди година. Говорим за най-бързия темп на увеличение на лихвите от две десетилетия. Това от своя страна доведе до рязко увеличение на средната 30-годишна фиксирана ипотечна лихва, която се повиши до най-високото ниво от две десетилетия от 7,1% в края на миналата година.

Роля на лихвите за закупуване на жилище

Лихвените проценти определено играят решаваща роля за стимулиране на цените на жилищата, заедно с растежа на доходите и населението от страна на търсенето и различни фактори на предлагането като строителни разходи и разпоредби. Основно правило, базирано на доказателства от различни държави, е, че всяко увеличение с 1 процентен пункт на реалните лихвени проценти забавя темпа на растеж на цените на жилищата с около 2 процентни пункта.

По-ниските лихви рационално доведоха до увеличаване на търсенето на жилища чрез намаляване на разходите за заеми за финансиране на покупката на собствен дом. Това в пълна сила се отнасяше и за България. Хората масово се втурнаха да теглят пари от банките и да ги влагат в недвижими имоти.

Но сега процесът буквално е наобратно.

Всеки процентен пункт увеличение на ипотечния лихвен процент повишава месечните лихвени плащания за средния купувач на жилище. Реално въздействието може да бъде по-страшно за купувачите в страни с преобладаване на ипотечните кредити с регулируема лихва.

Цените на жилищата може  ли да кажем, че у нас бележат бавен спад?

Трудно е да се направи това заключение на фона на офертите за квадратен метър нова жилищна площ. Дори в провинцията се забелязват удивително високи цени за квадратен метър за нов апартамент или гараж.

Последната актуализация на прогнозите за световната икономика на МВФ прогнозира инфлацията да бъде по-ниска тази година, отколкото беше през 2022 г. за около 85 процента от страните. Очаква се глобалната инфлация да се забави от почти 9% през миналата година до около 6,5% през тази година. Ако централните банки забавят или прекратят повишаването на лихвените проценти, цените на жилищата трябва да бъдат по-стабилни.

В момента ситуацията у нас е доста объркана на имотния пазар – високата инфлация намалява покупателната способност на българина. Хора, които са с 10 годишни ипотеки, не се знае дали накрая ще могат да придобият жилището, което изплащат. Или банките ще се превърнат в агенции за недвижими имоти, които чрез съдия-изпълнител ще продават ипотекирани апартаменти, къщи и гаражи!

Най-нови статии