+359 887 87 87 52

Градина на балкона на апартамента

Дизайн за градината на балкона

01.04.2022 Автор: Мирослава Петърчева

На пръв поглед градината на балкона на апартамента не изглежда по-различна от типичната градина със саксии. Имате малка външна повърхност и няколко саксийни растения. Тогава разбирате предизвикателствата на градинарството на балкона: И възникват въпроси като:

  • Кои цветя могат да оцелеят при пориви на вятъра?
  • Може ли балконът да издържи тежестта на саксиите и тяхното съдържание?
  • Как се поливат растенията, без да тече вода на другите по-долу?
  • Какво се случва, когато дойде зимата?

Научете повече за организирането  на успешна цветна градина и как да превърнете няколко саксийни растения в градски рай.

Цветя за градина на балкона в апартамента.

Цветята, които виреят в алпинеуми са идеалните кандидати за балконски градини. Подобно на алпийската среда, балконите са изложени на ветрове, а сочните листа и ниския профил на тези цветя ги предпазват от изсъхване и счупване. Алпийските цветя също изискват по-малко вода, което изисква малка поддръжка

  • Ако не сте готови за отглеждате многогодишни растения, изберете устойчиви на суша едногодишни.
  • Преди да изберете саксии за вашата балконска градина, направете си проект  с цел естетика и за безопасност.
  • Висококачествените градински саксии и сандъчета може да са от пластмаса, а не от керамика. Така те са по-леки.

Дизайн на градината на балкона.

Тук се следва едно правило. Важно е дизайнът на балконската градина да създаде достатъчно разнообразие, за да бъде интересно, без да изглежда претрупано или хаотично. Изберете един или два основни доминиращи цвята. Например гореща цветова схема от червено и жълто, хладна схема от лилаво, синьо и бяло или контрастни цветове като синьо и оранжево. Включете висящи кошници за вертикални акценти. Скоба, която виси от стена, е по-безопасен начин за окачване на кошници от свободно стояща стойка, която може да се събори при силен вятър. Помислете за инсталиране на малка пергола, за да поддържате цъфтяща лоза.

Грижа за балконските градински растения.

  • Поливането обикновено е предизвикателство номер едно за градинарите на балконите. Системата за капково напояване е най-добрият начин да дадете на саксийните растения необходимото им количество вода..

  • Малкото пространство на балконската градина прави методите за борба с вредителите, които обикновено са трудоемки, да изглеждат осъществими. Ползвайте препарати или обикновена сапунена вода, за да ги ликвидирате.

  • Когато настъпи зимата, трябва да решите как или дали да запазят растенията. Ако имате едногодишни растения, то всяка година слагате нови. Ако някои от цветята са скъпи екзотични, то те се прибират да презимуват на слънчев прозорец. Издръжливите трайни насаждения могат да оцелеят през зимата в саксии с отличен дренаж. Те са ключът към успеха тук.

 

Най-нови статии