+359 887 87 87 52

2023 – хитови интериорни стилове

2023 ще ни зарадва с разнообразието си от хитови интериорни стилове

02.06.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Дизайнерите дават зелена светлина за индивидуалност и силно препоръчват да създадете свой собствен дизайн. Тоест да имате интериора по начина, по който ви харесва и се чувствате удобно. Следователно най-хитовият стил на 2023 г. е еклектиката - модерен креативен дизайн, който включва смесване на няколко стила. Той е напълно съобразен с динамиката на съвременния живот и лесно се адаптира към всякакви реалности. Въпреки това, еклектиката не е единственото хитово решение за апартаменти и къщи. По-долу разглеждаме водещите интериорни стилове през 2023 г.

Темпераментна еклектика

Връщайки се към еклектиката, която е актуална през този сезон, заслужава да се отбележи, че смесването на стилове един с друг не е толкова лесно. Трябва да имате вкус и чувство за пропорция, за да създадете хармоничен интериор. За да улесните комбинирането на разнообразни мебели и аксесоари, трябва да изберете декорация за стени в светли цветове. Най-неутралните от тях са бяло и бежово. Нужно е мебелите да съвпадат по форма - не трябва да използвате едновременно маси с остра геометрия и заоблени пуфове.

Вечната класика

Класическият стил е трудно да се нарече модерен през 2023 г., но той винаги е актуален. Историята му започва през 17-ти век и продължава и до днес. С течение на времето класическият дизайн се актуализира с нови детайли и придобива съвременни характеристики. През 2023 година е популярен поради своята гъвкавост. Този интериор се характеризира със следните детайли: За пода се предпочита естествено покритие, включващо паркет и ламинат. Таванът е украсен с мазилка и с гипсови орнаменти. Стените са с тапети с шарка: ивици, флорални орнаменти, монограми. Използваната цветова палитра се придържа към неутрални рамки: светли тонове, пастелни нюанси. Като допълнителни акценти се използват ярки цветове. Те включват синьо, зелено, червено, лилаво, циан, кафяво и други.

Дизайнът на мебелите е масивен, тапицерията е качествена. Най-подходящите материали за това са дърво и кожа.

В допълнение, съвременните производители предлагат висококачествени аналози от естествени суровини, по-достъпни и разнообразни в дизайна.

Модерен скандинавски стил

В групата хитови интериорни стилове за 2023 се откроява и този стил. Скандинавският стил предполага минималистичен фокус, а оттам и финансова достъпност. В същото време скандинавските интериори са топли и комфортни. Преобладават светли цветове, използват се живи растения и полезни декорации. Основната характеристика на стила е неговата функционалност. Следователно акцентът в случая е върху удобството. Освен това трябва да се използват само естествени материали. По-добре е да замените модерните пластмасови столове с дървени, дори ако говорим за домашни груби табуретки. Те могат да се превърнат в уникален интериорен детайл. Минимализмът на скандинавската стая изобщо не забранява използването на пачуърк текстила, ръчно изработени аксесоари и снимки като декорации.

Индустриален лофт

Лофт е най-необикновеният от горния списък. Стилът предполага простор и открито пространство, включващо кухня, съчетана с всекидневна. Е, ако само жилищата са с високи тавани. В този случай стенната декорация или изобщо не е необходима, или обратното - ще трябва да имитирате тухлена зидария на поне една от стените. Мебелите тук се използват до минимум, включително за зониране на просторни стаи. Най-необичайните детайли са баскетболен кош, пътни знаци, графити. Освен това в интериора се използват отворени комуникационни системи, които също служат като необичайна интериорна декорация.

Елегантна неокласика

Неокласиката включва комбинация от класически и модерни елементи. Може да кажем, че това е неизбежен резултат за класическия интериор в сегашните реалности. Дизайнът се характеризира с елегантност, лаконичност и лукс. От модерни до неокласически, са използвани материали и техники, така че класическите дървени мебели могат да бъдат заменени с предмети от алтернативни суровини. А това прави стила по-достъпен. През 2023 година също така, както в повечето хитови интериорни стилове, светлите цветове са подходящи за декорация. Но стаята трябва да бъде допълнена с няколко ярки акцента, но в никакъв случай с „неонови надписи“. Интериорът в неокласическия стил е по-сдържан и почти няма място за антики.

Средиземноморски стил

Той също ще бъде доста популярен през 2023 г., защото съчетава едновременно строгост и комфорт, уют и оригиналност в дизайна. За стените в този случай се използва мазилка, за пода - дърво и плочки. Самата цветова палитра предполага синьо и бяло. Те обаче трябва да се комбинират с нюанси на пясък, кафе и дърво. Лавандула и зелено, сиво, маслинено и бледожълто са подходящи като редки акценти. Дървото е основен материал за мебелите, върху текстила е използвана брилянтна бродерия.

И  още ... интериорни стилове за 2023

Освен всички тези предложения за интериора на дома, технологичният хай-тек, еко и ретро стил са също на мода тази година.

Сред такъв списък с модерни тенденции е напълно възможно да изберете подходящ интериор, в който да се чувствате комфортно и щастливо.

Най-нови статии