+359 887 87 87 52

Идеи за акцентна стена в спалнята

Предлагаме ви интересни идеи за създавене на акцентна стена в спалнята, които можете да използвате.

05.12.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Все повече дизайнери решават да използват акцентна стена в спалнята, за да се оформи специална релаксираща атмосфера.

Спалнята е особено помещение в апартамента и в нея всичко трябва да е добре премерено, за да осигурява спокойствие и тишина. По тази причина не е добре да е претрупана с декоративни елементи.

Дизайнерите предлагат оригинално решение за спалнята – акцентна стена. Това означава една от стените да бъде направена от друг материал.

Декоративна живопис

Много хора смятат боядисването на стени за скучно дизайнерско решение. Но с помощта на креативни идеи стандартната боя може да се превърне в уникална декорация в спалнята. Например, могат да бъдат изрисувани абстрактни или геометрични фигури. При този вид декорация на стената няма ограничения - всичко зависи от личното вдъхновение и въображение.

Лепене на тапети

Днешната гама от тапети е толкова голяма, че позволява да бъдат задоволени и най-взискателните клиенти: обикновени, с рисунки, шарки и щампи, 3D и фототапети.

За акцентна стена на спалнята най-често се избират тапети от деликатни нюанси с геометрични, абстрактни и флорални мотиви. Фототапетите крият известна клопка за спалните, ако не са подбрани правилно изображенията. Те могат да доведат до натрапчиви мисли и стереотипно поведение.

Интересно решение обаче са 3D фототапетите, които са много ефектни, уникални и оставят незабравимо впечатление. Те създават специална атмосфера и интериор на спалнята. Триизмерната технология на съвременните фототапети позволява не само визуално разширяване или удължаване на стаята, но предоставя разнообразие от невероятно реалистични картини и изображения. Те са лесни за поставяне и за поддръжка, благодарение на виниловата си повърхност.

Ламинат

Използването на обикновен ламиниран паркет като довършителен материал за стена се превърна в оригинално и нестандартно дизайнерско решение. В този случай интериорът на спалнята ще зависи пряко от цвета на ламината.

Например светлият ламиниран паркет предоставя на собствениците на жилището спокойна и уютна атмосфера, докато тъмните тонове издават нетрадиционно разбиране на света и оригиналност. Все пак тъмните ламинати налагат и допълнително осветление като аплици или подови абажури.

Дърво

За изграждане на акцентна стена в спалнята се ползва и дърво – става дума за дървени панели или трупи от истинско дърво. Панелите дават опция за креативни геометрични комбинации и композиции. Те с помощта на LED лента или прожектори оформят спалнята като специално помещение за релакс.

От трупи се изрязват кръгли парчета, които трябва да бъдат обработени със специални разтвори, които ги предпазват от образуване на гъбички и пожар. Те могат да бъдат монтирани по най-разнообразни начини на стената.

Огледала

Ако в спалнята липсва светлина или тя е с малък прозорец, огледалните елементи са чудесен начин за оформяне на акцентна стена. Именно огледалото ще увеличи визуално пространството и ще удвои количеството светлина в нея. Това се постига с помощта на едно или две големи огледала или панел от огледала. Огледалните панели имат редица неоспорими предимства: високо ниво на якост, издържат на удар и механични повреди, устойчиви са на влага и високи температури.

Най-нови статии