+359 887 87 87 52

Избор на диван за малка всекидневна

В статията днес ще се запознаете как да направите правилен избор на диван за малка всекидневна

25.08.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Обзавеждането на малка всекидневна може да бъде истинско предизвикателство. На сравнително малка площ, например при едностаен апартамент, трябва да обособим място за удобен кът за сядане, както и кът за телевизор. В малка всекидневна по тази причина са нужни по-малки дивани или дори само едно подходящо кресло. Вижте кои модели дивани за малка всекидневна са най-модерни за 2023 година и как да изберете такъв за малка всекидневна.

Как да обзаведем малка всекидневна с диван?

Тази стая изисква специфичен подход към нейното подреждане. Необходимо е да се обърне внимание не само на естетиката в интериора, но и на ергономията на мебелите и тяхното разположение. В крайна сметка всекидневната да е удобна и комфортна за своите обитатели.

Ключовите елементи на всяка всекидневна са местата за сядане, масата и ТВ шкафа. Голям ъглов диван или комплект мебели с много модулни елементи няма да пасне в малка всекидневна. Струва си да заложите на мебели, които са компактни и не са твърде масивни. Тук е най-добре да използвате леки елементи в ефектна тапицерия и по-малки размери.

Тенденции в диваните за 2023 година

Тенденциите в интериора търпят определени промени. За 2023 година са характерни стилизираните мебели, чиято форма е ажурна и са с високи дървени или метални крака. Диваните с високи крака са просто идеални за малки всекидневни, защото техните форми изглеждат леки и не претоварват пространството. Освен това си струва да обърнете внимание на вида на тяхната тапицерия.

В малка всекидневна е препоръчително да използвате тапицерия без прекалено много декорации и шарки. Благодарение на еднаква тапицерия, интериорът ще изглежда по-завършен. Ако всекидневната е декорирана в минималистични, неутрални тонове, тогава диванът в по-смели цветове ще свърши работа. Особено на мода сега са цветове като бутилковозелено, тъмносиньо, жълто и нюанси горчица. Диван в тези тонове не само ще бъде модерен, но и ефективно ще оживи спокойната атмосфера на стаята.

Но ако малката всекидневна като цветова композиция е по-богата, е по-добре да изберете диван в по-успокояващи цветове, като сиво, графитено или бежово.

Всекидневна с малка квадратура: диван и фотьойл или ъглов диван

В момента модулните ъглови дивани са доста популярно решение. Това не е изненадващо, защото те са функционални, осигуряват максимален комфорт и изглеждат стилно. Много хора обаче се чудят дали ъгловият диван е добра идея за малка всекидневна. Интериорните дизайнери казват „ДА“. Важно е обаче да изберете диван така, че размерите му да не ограничават придвижването. Малък двуместен диван в комбинация с или без  подходящ фотьойл ще изглежда хармонично при подредбата на малката всекидневна и няма да създава впечатление за тясно пространство.

И в края нека ви пожелаем да направите правилен избор за диван. Вярваме, че ще нашите съвети ще ви бъдат от помощ, когато правите избор на диван за малка всекидневна. Успех!

Най-нови статии