+359 887 87 87 52

Жилище с плочки от рециклирани материали

Днес ще Ви обърнем внимание на една интересна тема

16.01.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Може би не сте чували, че едно жилище може да бъде с такива плочки?

В свят, в който икономиката взаимодейства все повече и повече с околната среда, някои производители вече предлагат плочки от рециклирани материали. Така те са с една крачка пред конкуренцията и предлагат материали, които не само се грижат за околната среда, но и активно взаимодействат с нея, унищожавайки до 99,9% бактерии, органични и неорганични замърсители.

Плочките от рециклирани материали в едно жилище на пръв поглед не се различават от тези, които са произведени по класически технологии.

В наши дни в много страни се провежда политика за рециклиране на отпадъците. От няколко години на пазара се предлагат плочки от рециклирани полимерни суровини (рециклирана пластмаса). Те са с повишена устойчивост на износване и замръзване, а също така не се плъзгат. Самата плочка е леко грапава, но не е пореста, така че влагата не се абсорбира в нея и на повърхността на плочката не се образува ледена кора. По тази причина тези плочки са идеални за бани, перални помещения, тераси и кухни. На пазара се предлагат в различни размери и цветове, което дава широки възможности за тяхното приложение в дома.

Плочки от керамични отпадъци

Става дума за плочки, направени почти изцяло от керамични отпадъци. Те са доказано здрави, устойчиви и стилни. С тях се постига висококачествено стенно покритие с отлични декоративни свойства. Най-търсени са тези плочки в естествена палитра от бяло, сиво, антрацит и черно.  Интересни са шарките на покритието, напомнящи следи от метене с метла или плъзгащи се движения на краката.  Екологичните плочки са направени от 99% рециклирани материали, което ги прави чудесен избор за екологични декоративни проекти.

Плочки от рециклирана хартия и непетролна смола

Започвайки с проста идея за разширяване на възможностите на интериорния дизайн, дизайнерите Джорджи Смит и Хилари Гибс основават компания за декоративни плочки под марката LIIVDEN.

В момента фирмата разработва и произвежда два вида плочки.  Плочките PaperStone са направени от рециклирана хартия и непетролна смола, съставена от 90% рециклиран меламин и 100% рециклирана хартия, импрегнирана с фенол.  Вторият модел плочки Terrazzo съдържа 65 - 66% рециклиран материал. Свежите и иновативни модели на плочките придават на стените и плотовете уникален чар с минимално въздействие върху околната среда.  Всеки артикул е изработен от рециклирани материали.

Плочки от рециклирани материали – иновативно решение за всяко жилище

Плочките от рециклирани материали дават прекрасно екологично изживяване във всяко жилище. С право може да се нарекат „плочки на бъдещето“. Те в никакъв случай не са с ниско качество, напротив, пестейки природните ресурси на планетата Земя, те наистина са нов вид устойчиво решение за всеки дом. При тях се използват нови технологии в производството и това наистина мести ресурси и време. Специалистите по дизайн ги препоръчват, защото предоставят отлични възможности за комбинация и интересни цветови решения.

Най-нови статии