+359 887 87 87 52

Жилищно строителство: тенденции 2021

Тенденциите в жилищното строителство

13.05.2021 Автор: Мирослава Петърчева

Днес в частното жилищно строителство има две основни тенденции: висока скорост при строителство на сгради и връщане към естествените материали.

Що се отнася до скоростта на частното жилищно строителство, предпочитание се дава на сглобяеми къщи. Това се дължи на относително ниската цена. Лекотата на конструкцията и високите нива на комфорт. Недостатъците при този вид къщи могат лесно да бъдат преодолени с помощта на компетентен избор на материали, които са за изолация на стените. 

Нека обърнем повече внимание на втората тенденция при частното жилищно строителство – естествените материали.

Какво означава това?

Вместо каменна вата се използват ленени материали за вътрешна изолация на стените. Но за да може всяка изолация в сглобяемата къща да служи дълго време, да не изгние, тя трябва да бъде покрита с надеждна защита от всякакви атмосферни условия. Това е голямо предизвикателство и има голям риск от образуване на така наречените „мостове на студа“ при използване на изолация от естествени ленени материали. 

Следователно, много по-добре е да се монтират плоскости от влакна, направени от иглолистно дърво. Това е топлоизолационен естествен материал. В такава плоскост няма лепило или други химически свързващи вещества. За производството се изразходва малко енергия. 

Така при една сглобяема къща се постига едновременно перфектна защита от вятър и топлоизолация. Сглобяемата къща не се страхува от нулеви температури през зимата. В същото време подобен вид плоскости от естествено пресовани материали поглъщат звука до -26 dB. 

С правилен подход към развитието на концепцията за вилни селища и градски къщи, конструкциите, които са сглобяеми, могат да бъдат отлична, ако не и най-добрата алтернатива в 21-ви век. Първо, такива жилища се изграждат многократно по-бързо, отколкото например тухлените. Второ, крайната цена е изключително изгодна. Освен това оперативните разходи в сглобяема къща са много по-ниски, отколкото при всяка друга (няколко пъти по-ниски разходи за отопление, много по-евтин и бърз ремонт). В България има вече утвърдени фирми, които следват актуалните тенденции в световен мащаб при строителство на сглобяеми къщи.

И още нещо….

Визуално е много лесно за клиента да контролира качеството на работата на строителя и да се увери, че стените на строящата се къща са надеждно защитени. В същото време следва да се отбележи и този факт – цената на парцела за строителство на къща е в широка ценова граница. Тук е доста сложно, цената може да бъде много висока според дестинацията или съвсем ниска. Това е много важно, ако трябва предварително да се изчисли като цяло бюджета при строителни работи на една съвременна сглобяема къща. 

Най-нови статии