+359 887 87 87 52

Как да изберем диван за апартамента

Диван - как да изберем

03.02.2022 Автор: Мирослава Петърчева

Статията дава точни препоръки относно избора на диван за апартамента.

Диванът не е просто мебел, която краси интериора. Това е удобно, многофункционално място не само за седене, но и за пълноценно спане. В малък апартамент диванът превръща всекидневната в спалня с едно движение. Маркетолозите са изчислили, че човек, който спи поне 8 часа на ден, прекарва около 4 месеца в годината на такъв диван. При такива условия е важно диванът да има красив външен вид за по-дълго време, а механизмът му да е доста издръжлив. Ето защо, преди да купите диван, е добре да проучите някои детайли.

Обърнете внимание на механизма на дивана.

Първо нека да отбележим, че диваните могат да бъдат със и без механизъм. Но в последните години се търсят повече дивани с механизъм, които дават по-оптимален комфорт на собствениците. За да разберете кой диван е по-добре да изберете за сън, трябва да вземете решение за механизма на трансформация. Диванът трябва да е мек и удобен в разгънат вид. Най-близо до тези параметри са диваните с такива механизми за трансформация като "падащ гръб", ламел-платно, SEDAFLEX, тип Пуема и т.н. Тези модели са доста лесни за сгъване и разгъване и дори дете в училищна възраст може да се справи с тях.

Пълнежът също е важен при избора на диван за апартамента.

Меките пълнители, изработени от силикон, синтепон или пяна, се считат за хипоалергенни. Седалката от дунапрен е удобна за сядане - мека е и е уютна. Въпреки това, с дунапрен диванът увисва много бързо и губи формата си и трябва да бъде заменен. Естествено, такива дивани не са подходящи за натоварена ежеднвена употреба. Постоянно ще усещате, че под вас има твърда основа.

Тапицерия – тя също е определяща.

Тапицерията може да е изработена от естествени, синтетични и смесени материи. Обърнете внимание на някои от характеристиките на материалите: 

  • кожената тапицерия изглежда красива и се използва дълго време;
  • тъканта от естествена вълна не се плъзга, но може да е малко по-твърда;
  • най-доброто решение е смесена тъкан, която съдържа синтетични и памучни влакна;
  • красивите тъкани от велур или флок се изтриват за няколко години от честа употреба и губят луксозния си вид;
  • жакардовата тапицерия е доста устойчива на абразия и избледняване, но е доста скъпа.

При избора на тапицерия се взема предвид и цвета. На плат с шарка, петната са по-малко забележими, едноцветните решения пък изглеждат по-стилни и подходящи. Те лесно се комбинират интериорно. 

От какво е изработена висококачествената рамка за диван?

Рамката трябва да бъде издръжлива и с високо качество. Най-добрият вариант е дървена рамка. Ето защо най-често рамката е изработена от дърво и ПДЧ. Когато избирате диван, трябва да се уверите, че ПДЧ, използвано за производството му, е ламинирано или покрито с боя. Освен това, обърнете внимание на качеството на изработка на сглобката. Всички части трябва да прилягат точно и сигурно.  

Най-нови статии