+359 887 87 87 52

Вила с декоративно езеро - красота и стил

Изкуствено езеро в дома

19.05.2022 Автор: Мирослава Петърчева

Вила с декоративно езеро - защо се търсят такива имоти?

Декоративно езеро може всеки да си направи, ако има лятна вила. Езерото е оригинална декорация на ландшафтен дизайн, която може да се превърне в акцент на имота. Дори при продажба може и да вдигне цената му. Самият вид на езерото създава хармония и релаксиращ естествен кът, в близост до който човек може  да се отпусне, наслаждавайки се на тихия шум на водата, четейки книга, говорейки или пиейки чай.

Трудно ли е да се направи декоративно езеро в извънградския имот?

Днес е никак не е трудно да се оборудвате малко езерце със собствените си ръце. Достатъчно е да закупите всички необходими инструменти и материали. Нека да разберем какви методи съществуват за създаване на декоративно езерце и как точно се избира правилното място за резервоара.

Обърнете внимание на това, ако имате вила и искате свое езеро!

Преди да направите езерцето си, важно е да разберете на какви видове водни басейни за целта могат да се направят. Някои езера са предназначени единствено за декорация на територията. Но други могат да се използват с полезна цел, например за рибарник. Не е необходимо да държите рибите само в аквариум. Това е напълно възможно и реалистично.

Разбира се, изкуствено езерце за отглеждане на риба трябва да бъде изградено според определени правила. Важно е то да е достатъчно просторно, за да може рибите да се чувстват комфортно. Освен това трябва да имате предвид, че е нужно да има:

  • филтриране на вода - пречистването й от замърсяване, валежи и др.;
  • аерация - зависи от вида риба, която смятате да пуснете в езерото.

Що се отнася до обитателите на самия резервоар, те могат да бъдат както декоративни рибки, така и подходящи за риболов и консумация. Можете дори да пуснете дори раци  и костенурки в езерото - основното е първо да проучите правилата за тяхното отглеждане

Вила с малко декоративно и семпло езеро – това е най-често срещаният вариант.

Миниатюрните езера са чудесно решение. Те са идеалната декорация на градината или терена като няма да отнеме много място и време за монтаж. Но в същото време ще привлече вниманието на гостите на къщата.С подходящите материали, известни умения и само няколко часа ще имате специфичен воден басейн за красота.  Размерът и формата на собственото езеро могат да варират според вашия вкус, въз основа на площта на територията и личните предпочитания.

Материали за създаване на езерото.

То може да има много различна основа: от импровизирани материали до специално създадени контейнери, които осигуряват лекота на работа и поддръжка на изкуствен резервоар. Основата на резервоара трябва да бъде избрана предварително, съобразно бюджета, предпочитаната форма на езерото, дълбочината на резервоара и т.н.

  • С бетонна основа.

Когато става въпрос за създаването на  декоративно езеро със собствените ръце, мнозина избират бетонна основа. Бетонът има изгодна цена и в същото време е надежден и издръжлив. И с помощта на бетонна основа можете да оформите всеки дизайн на езерце, да изберете подходящия размер и форма, като се фокусирате само върху вашите лични желания. Първо се изкопава дупка;

Извършва се хидроизолация с помощта на глинен пълнеж или специален материал. После се излива бетон и се прави армировка със специална мрежа. Нужен е и втори слой бетон , който изглажда основата на резервоара. Важно и да се организира правилно захранването с вода – за целта се прокарват тръби и  се осъществява връзка с ВиК инсталацията. След изсъхване на бетона резервоарът се пълни и се декорира с камъчета, чакъл, водни лилии, фигурки и др.

  • Със синтетична основа.

PVC или полимерен филм може да стане основата на езерце в градината на лятната вила. Така може да бъде изготвена по-специална форма на резервоара. Вярно е, че експлоатационният живот е по-нисък в сравнение  с основата от бетон . до 10 години. Основата на собственото езеро може да бъде и готова форма, която е от PVC или фибростъкло. Основното тук е правилното транспортиране на контейнера, за да не се повреди.

И накрая....

Ако тази идея ви допада – захващайте се за работа. След като разгледате  реални проекти, можете да се вдъхновите, за да създадете собствено уникално красиво декоративно езеро край лятната си вила.

Най-нови статии