+359 887 87 87 52

Къща с красив двор: полезни съвети

В статията ще дадем полезни съвети как да имате къща с красив двор

12.04.2024 Автор: Мирослава Петърчева

Всеки собственик на къща иска да има най-функционалния и привлекателен двор, за да може ландшафтният дизайн не само да го радва, но и да предизвика нотка завист сред съседите.

Разбира се, че всяка къща е различна, но все пак има универсални правила относно изграждането на дворното пространство.

Сега в интернет има много снимки на дворове, които поразяват със своята уникалност и оригиналност. Най-добре е да обърнете внимание на дворове, които идеално съответстват на стила на къщата и другите постройки в него. Можете сами да създадете красив ландшафтен дизайн за вашия двор, като реализирате своите мечти или използвате готов вариант от интернет. За да създадете стилен и уникален двор около своята къща, обаче желанието не е достатъчно. Вие трябва да имате предвид всички правила, нюанси и тънкости на озеленяване и зониране на пространството.

Обърнете внимание първо на зонирането в своя двор

Когато избирате подходящ  стил за декориране на вашия двор, трябва да се съобразите със зоните в него. Той трябва да има следните зони:

 • Пътеки
 • Място за автомобили
 • Кът за отдих (беседка или пейка)
 • Стопанска постройка (навес)
 • Цветни лехи
 • Изкуствено езерце или декоративен шадраван
 • Статуи, фигури и други елементи

Не забравяйте, че броят на зоните може да бъде винаги увеличен. Например, ако имате деца, тогава трябва да разполагате с детска площадка. Или пък да помислите за барбекю и басейн, ако сте фенове на кулинарното изкуство и летния релакс.

В същото време, ако площта в двора е малка, тогава ще трябва да комбинирате няколко зони, които могат да се трансформират една в друга.

Декоративно разделение на зоните – това е друг важен момент

За визуално разграничаване на територията е най-добре да използвате озеленяване на двора. С помощта на жив плет, декоративни храсти или интересни цветя може да оформите по оригинален начин зоните. Детска площадка е добре да бъде с ограда от кипариси или декоративни храсти. За да оформите стилно преходите от една зона към друга, е по-добре да използвате арки с катерещи се цветя.

За прегради при зонирането използвайте паравани от естествени материали. Такива елементи винаги създават уникален дизайн и е по-добре да ги направите на ръка. Идеална работа вършат бамбукови рогозки, ракита и дъски. Те в същото време създавт сянка и защита от вятъра.

Оформете правилно паркомястото и пътеките около къщата си

Паркомясто без специален дизайн изглежда не особено красиво, същото важи и за отделните пътеки, водещи от сградата или отделните зони. За да изглежда дворът красив и спретната, нека пътеките да са от различни материали. Например може да ползвате:

 • гранит,
 • бетонни и дървени плочи,
 • павета,
 • естествен камък.

При полагане на пътеки не е необходимо материалът да се поставя от край до край. Например, можете да оставите малки празнини между плочите и след това да ги запълните с пясък или камъчета. Пътеките, които са разположени възможно най-близо до къщата, трябва да имат изчистен стил, най-добре е да ги поставите от плочки или камъни. Ако тази опция не ви допада, използвайте тухла (както бяла, така и червена) или бетон. В някои случаи добър ефект се постига при смесването на различни материали. Когато изграждате пътеки, основното е да се съсредоточите върху стила на фасадата, за да бъде в крайна сметка всичко хармонично.

Озеленяване на двора на къщата

След обособяване на зони и изграждането на пътеки следва да се извърши озеленяване. По време на този процес трябва да изберете правилното местоположение на растенията, които сте избрали предварително. Важно е да обърнете внимание на техния размер и време на цъфтеж. Първоначално трябва да засадите дървета и големи храсти. Те ще бъдат ориентир, ще създадат места със сянка, които ще бъдат защитени от вятъра и други капризи на времето.

Под някое голямо дърво сложете пейка или вържете хамак. А зелената морава може да бъде с ярки цветя или храсти. Когато засаждате цветя, трябва да знаете периода им на цъфтеж, така че да се създаде пространство, което да радва окото през цялата година. За да не бъде цветната градина скучна през зимата, сложете и иглолистни растения.

Добра идея е да поставите саксии с различни растения в двора

Става дума за мандарина, лимон, кипарис и други, които ще приберете през студените месеци вътре в къщата. Можете също така да оформите поредица от саксийки със зеленчуци и билки.

И накрая, почти готовия  двор украсете с декоративни елементи, скулптури, фонтани и елементи по собствена преценка.

Вашата къща с двор по този начин ще бъде наистина страхотна!

Най-нови статии