+359 887 87 87 52

Малка кухня – съвети за правилна организация

Малка кухня – ето какво не бива да има в нея

27.02.2024 Автор: Мирослава Петърчева

Голямата кухня е мечта на взискателната домакиня... По тази причина всяка малка кухня създава проблеми на собствениците. Но ако опитате правилно да я организирате, ще бъде приятно и удобно да готвите в малката си кухня. Просто трябва да запомните какво трябва да премахнете от тази стая, така че да не изглежда съвсем миниатюрна.

Време е да си помислите как да направите кухнята си красива и удобна независимо от нейните малки размери!

Първо определете къде ще бъдат работните повърхности, къде ще поставите хладилника и къде да бъдат разположени масата и столовете за хранене.

Уверете се, че за всичко има място на масата, когато седнете край нея; както и дали ще ви бъде удобно да преминете от работната повърхност към печката и мивката. После започнете да избирате мебели и цветове за кухнята.

Дизайнерите дават тези съвети, за да избегнете тези често срещани грешки:

  • Големи полилеи

Луксозните обемни полилеи, със сигурност, са красиви и имате нужда от много светлина в кухнята. Но малка кухня с голям полилей ще стане още по-малка и той ще „окаже натиск“ върху всичко в стаята. В допълнение, голям полилей лесно ще събира мазнини и прах, бързо ще се замърси и ще изисква честа внимателна поддръжка.

С какво да го замените: За да осигурите достатъчно светлина в кухнята, използвайте два източника на осветление. Поставете спретнат малък полилей на тавана, а над зоната за готвене поставете няколко вградени лампи с автономно превключване. Това ще ви позволи да разделите малката кухня на работно и трапезно пространство - така визуално да увеличите стаята.

  • Тапет с голяма шарка или картина

По принцип тапетите с голяма шарка или картина в кухнята отдавна не са модерни. Но някои дизайнери все още предлагат тапети за кухнята с големи цветя или широки ивици. Не забравяйте, че вие ​​само крадете пространство от себе си и правите и без това малката стая съвсем по-малка. Визуално голямата рисунка „изяжда“ част от стаята.

С какво да замените: За малка кухня е подходящ обикновен тапет, за предпочитане светъл. За визуално увеличаване и разширяване на стаята една стена може да бъде украсена с фототапет, изобразяващ улица, плаж, път, тоест всяко разширяващо се пространство.

  • Тъмни цветове

Цветовите решения за малка кухня трябва да са ярки, леки и с положително настроение. Те не трябва да задържат окото, а да му позволяват да се „плъзга“ по повърхности и стени, създавайки по този начин по-просторно пространство.

Тъмните цветове не само смаляват кухнята, но и карат хората в стаята да се чувстват сякаш над тях „надвисва“ нещо неприятно и плашещо. Ето защо, ако вашият апартамент или къща има една малка кухня, тогава не само тапетите, но и мебелите трябва да са в цветове, които не уморяват очите.

С какво да замените: Използвайте светлобежово, светлозелено и светлосиньо. Ако искате мебели в цвят венге или тъмна череша, направете плотовете тъмни и купете тъмна газова или електрическа печка. Между другото, също така е по-добре да направите пердетата в кухнята светли, особено ако са разположени срещу вратата. Това ще „разшири“ стаята за всеки, който влиза и ще добави повече светлина.

  • Обемни мебели

Масивни шкафове, красиви дървени маси с масивни крака, столове с високи облегалки са за многото огромни стаи, съчетани с всекидневни. И за малка кухня мебелите трябва да са малки.

С какво да замените: В днешно време много компании предлагат специално кухненско обзавеждане за малки кухненски стаи. То е направено по такъв начин, че да можете да готвите удобно, без да се блъскате в ъглите. За мини-кухни се правят тесни плотове; шкафове по цялата стена, които не пречат на преминаването. Така можете да съхранявате по-голямо разнообразие от аксесоари, съдове и домакински уреди в шкафове, като разпределите всичко в горната му част.

  • Излишък от аксесоари

Домакините обичат да украсяват дома си. Но малката кухня няма да понесе  прекалено много салфетки, фигурки, куп буркани с подправки. Реално всичко това веднага ще „открадне“ част от пространството и ще направи кухнята неудобна. Освен това съдовете (тигани, черпаци, гевгири, сито), разпределени на куки на стената, ще изглеждат зле.

С какво да замените: Изявете своите дизайнерски умения в избора на цветове за кухнята, предпочитания за мебели и красива покривка. Всичко това може лесно да замени голям брой аксесоари, да създаде определен стил за малка стая. По този начин няма да се намали визуално пространството. Така че, ако имате малка кухня, няма нужда да се отчайвате.

Дайте предпочитание не на претенциозния лукс, а на простотата и функционалността. Имайте търпение и потърсете в интернет или в списания идеи за вашата кухня и започнете да ги изпълнявате за ваше удобство и естетика.

Най-нови статии