+359 887 87 87 52

Малък апартамент: идеи

Най-добрите идеи за малък апартамент според професионалните дизайнери

21.07.2022 Автор: Мирослава Петърчева

Ако живеете в такъв малък апартамент, знаете, че всеки квадратен метър е от значение. Така че превръщането му в функционално, но все още отворено пространство изисква малко творчество. Нямате килер? Намерете стойка за дрехи. Имате малка кухня? Увеличете максимално пространството на рафта. И така нататък. Предлагаме вдъхновение за създаване на ред в рамките на малка жилищна площ.

Философията за малките пространства е да живеете по-добре с по-малко. Нужни са основни неща като маса, кът за сядане и двойно легло, и след това всичко около  тях. Просто в малък апартамент използваните елементи трябва да са многофункционални и да имат точно предназначение.

Антре

В антрето е нужна проста закачалка за връхни дрехи. Ключовете също е добре да са там на магнитна дъска за лесен достъп.

Всекидневна

Всекидневната  на апартамента обикновено е следващото по големина пространство след спалнята. Понякога, разбира се, всекидневната може да бъде по-голяма от спалнята - поради което също може бързо да се превърне в претрупана зона от мебели вещи.

Тук просто са нужни допълнителни рафтове, за да се създаде повече място за съхранение.

Ако имате само малко свободно пространство на пода, изберете елегантна и семпла отворена  библиотека, за да се възползва максимално от нея. по начин, който отговаря на вашето пространство.

Кухня

Възможно е и да се използват и кутии за съхранение, които могат да служат като декор. Когато става въпрос за спестяващи място мебели, то е идеално да има и табуретки, при които горната част може да се повдигне и в тях също да се сложат неща, които са по-малки и няма да се виждат. Сгъваемите мебели – маса и столове например вършат чудесна работа в малък апартамент.

Спалня

Използването на огледала в определени зони може да създаде илюзията за допълнително пространство. Но пък по отношение на килимите в малък апартамент има едно важно правило.

При малки апартаменти хората  често правят грешката да купуват малък килим, който в крайна сметка изглежда „джудже“ спрямо мебелите около него. Вместо това дизайнерите препоръчват да закупите най-големия килим, който вашето пространство може да побере. Той прави всичко да изглежда по-обединено.

Осветлението е много важно във всяко пространство, особено в малко пространство. То спомага за създаване на настроение и в малък апартамент е добре да има повече светлина.

Ако по-малкият размер на вашия апартамент означава, че имате по-малко естествена светлина, лампи, които изкуствено имитират слънцето, могат да помогнат. Една настолна или подова лампа с да са функционално решение с много плюсове. Тя, в същото време, може да има и несревним декоративен ефект.

В крайна сметка, всеки може да направи своя малък апартамент визуално да изглежда по-просторен с правилна организация.

Най-нови статии