+359 887 87 87 52

Минимализъм в дома – подходящ ли е за вас?

Минимализъм в дома - разберете дали е подходящо решение за вас

29.09.2022 Автор: Мирослава Петърчева

Изборът на стил като минимализъм в дома може да звучи като идеалното решение, ако вашият апартамент е просто претрупан или претъпкан. Преди да решите да преминете към този стил в дома си, ще трябва да прецените колко добре вашият начин на живот,  семейство и лични убеждения ще се съчетаят с тази популярна философия, която се фокусира върху простотата.

По-малко е повече – една полезна концепция

Минимализмът се фокусира върху изчистеното пространство и малкото вещи. В архитектурния дизайн той се изразява с елегантни линии и прости материали, докато минималистичното изкуство се фокусира върху абстрактни изображения и основни цветове и форми. Този стил може също така да опрости живота на собствениците на жилища, като стимулира закупуването на вещи и предмети.

Плюсове при минимализъм в дома

  • По-малко стрес: Животът в разхвърляна среда може да повиши нивото ви на стрес и дори да затрудни поддържането на дома чист и подреден. Безпорядъкът също води до загуба на време. Американците прекарват 2,5 дни годишно в търсене на изгубени предмети и плащат 2,7 милиарда долара, за да заменят изгубени вещи, според проучване на Pixie. Даряването, продажбата или изхвърлянето на ненужни вещи е важна стъпка във философията за минимализма.
  • Повече свободно време: Когато имате само няколко вещи в жилището си, почистването изобщо не отнема много време. Най-накрая ще имате време да правите нещата, които наистина искате, вместо да се фокусирате върху почистването и организирането на дома си.
  • По-малко задължения: Минимализмът също се фокусира върху това да се освободите от задължения, които отнемат твърде много от времето ви.
  • Балансиран бюджет: Ще помислите внимателно, преди да направите някаква покупка, ако възприемате минимализма. Когато купувате само това, от което се нуждаете, а не това, което искате, ще харчите по-малко и ще можете да изплащате заеми и други дългове много по-бързо.
  • Ползи за околната среда: Средо човек произвежда почти пет килограма боклук на ден, според оценки на Агенцията за опазване на околната среда. Въпреки че част от този боклук може да бъде рециклиран, твърде много боклуци се озовават на сметищата. Когато превърнете минимализма в начин на живот, ще произвеждате по-малко отпадъци, тъй като ще купувате или получавате само това, от което наистина се нуждаете.

Минимализмът, все пак, не е за всеки и може да не е добра идея, ако:

  • Изпитвате удоволствие на нещата си: Вещите предлагат усещане за комфорт. Ако вашите вещи са неразделна част от това, което сте, може да е трудно да преминете към минимализъм. Ако знаете, че няма да сте щастливи, ако се отървете от много от тях, то тогава минимализмът може да не е най-добрият избор.
  • Вие сте колекционер: Въпреки че можете да намалите колекцията си само до няколко неща, част от усещането да колекционирате е събирането на определени  предмети.
  • Имате достатъчно място за съхранение: Ако съхранението не е проблем във вашия апартамент, може да не се чувствате претоварени от вещи. Ако харесвате сегашния си начин на живот и имате достатъчно място за всичко, няма причина да правите радикална промяна на нещата.

Как да решите дали минимализмът е правилният избор?

Минимализмът трябва да бъде избор, който правите свободно, а не такъв, който ви е натрапен. Ако харесвате идеята за този стил, опитайте частично да намалите някои неща в дома си. Почистете гардеробите, шкафовете и скриновете си и се отървете от дрехи, шалове, шапки и обувки, които не ви стават или се носят рядко. Същото се отнася за някои мебели, картини, саксии, килими, съдове….

В края на пробния период преценете как се чувствате. Ако минимализмът обогатява и опростява живота ви, направете постоянна промяна. От друга страна, ако усещате липсата на някои вещи и се чувствата нещастни, този стил вероятно не е подходящ за вас.

Най-нови статии