+359 887 87 87 52

Покупка на апартамент на партера

Какви са предимствата и недостатъците при покупка на апартамент на партера?

08.09.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Апартамент на висок етаж в сградата е изборът на повечето хора, живеещи в големите градове. Първото нещо, на което обръщат внимание потенциалните купувачи при покупка на имот е етажът, на който се намира жилището. Отдавна се смята, че апартамент на партера не е подходяща покупка. Счита се, че тя има повече минуси, отколкото плюсове. Но това не е така в наши дни.

Днес много параметри в строителството на нови сгради са преразгледани, което значително променя концепцията за апартамент на партера. Нека да разгледаме какви са предимствата и минусите, на които да обърнете внимание при покупка.

Ето плюсове за собствениците при покупка на апартамент на партера:

 • Възможност за организирането на собствена градина

Когато покупката на къща се превръща в невъзможна задача, но желанието за организиране на собствена градина е голямо, предимствата на апартамент на партерния етаж стават очевидни. Така може да се оформи страхотно кътче със зеленина, което радва погледите  на всички и да служи за релакс в големия град.

 • Собствен вход към апартамента

Напълно възможно да се оформи допълнителен вход към апартамента чрез монтиране на врата вместо прозорец или балкон. Вторият вход значително улеснява преместването и последващата подмяна на мебели или други големи предмети.

 • Липсват съседи, които не пречат отдолу

Почти всеки, който някога е живял в многоетажна сграда, се е сблъсквал с недоразумения със своите съседи отдолу.  Животът на този етаж спасява от тези проблеми.

 • Ниска стойност на недвижимия имот

В този случай при закупуване на апартамент на партера, не може да не се отбележи очевидното - ниска цена.

 • Достъпни във финансово отношение комунални и разходи за транспортиране на мебели при настаняване

Качеството на обществените услуги на първия етаж винаги е по-високо. Това се дължи на особеностите на работата на ВиК и ел. инсталациите. Като бонус - ниска цена за работата на хамалите.

 • Приходи от търговска дейност

Много е лесно такъв апартамент да се отдаде под наем за офис или магазин.

 • Без асансьорни такси

Разбира се, че този разход се спестява, когато няма нужда от него. И липсва катерене по стълбите, когато с дни асансьорът е повреден.

Защо, въпреки всички изброени по-горе предимства, няма толкова много хора, които искат да живеят на него? Тоест, има ли тогава минуси при покупката на апартамент на партерния етаж все пак?

 • Риск от влизане взлом

Днес апартаментите в новите сгради имат многостепенна защита срещу крадци - от врати с домофон, до портали и системи за видеонаблюдение в района и на входа. Ако по-рано партерното жилище изглеждаше привлекателно за много крадци, сега то е в пъти по-защитено.

 • Влага поради наличието на мази и гаражи

Близостта до мазите или гаражните клетки причинява повишена влажност в дома. Инсталирането на подово отопление в апартамента може да реши този проблем.

 • Необходимостта от добра звукоизолация

Жилище на едно ниво с входната врата крие риск от денонощен шум. Това включва звук от затваряне на входната врата, вратите на асансьора, говорещи хора и др. Но това се решава с добра звукоизолация на апартамента.

 • Гледката е ограничена

Определено тук липсва красивата панорамна гледка от прозорците и влизат по-малко светлина.

Изводи: Изгодна ли е покупката на апартамент на партера?

След оценка на всички предимства и минуси при покупка на апартамент на партера, може да се стигне до извода, че от гледна точка на инвестицията, доходността на такава инвестиция е по-висока в сравнение с недвижими имоти с различна етажност. Разходите за покупка ще бъдат по-ниски, докато оперативните разходи и приходите от наем ще бъдат наравно с апартаменти, разположени по-високо.

Днес всеки недвижим имот е надежден актив, пазарът на недвижими имоти остава най-стабилен. Ако покупката е направена с цел придобиване на самостоятелен дом, тогава при остър недостиг на средства такова решение ще бъде единственото вярно и изгодно. Има нови технологии, които снижават минусите при покупка на апартамент на партера. Става дума за изолационни материали, модерно осветление и т.н.

Най-нови статии