+359 887 87 87 52

Покупка на гараж: полезни насоки

Покупка на гараж - защо темата става все по-актуална в наши дни?

15.09.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Всеки собственик на автомобил мечтае да го съхранява на сигурно място и по тази причина иска да направи изгодна покупка на гараж. Ползите от притежаването на гараж са очевидни. За някои хора е актуален самият проблем с наличието на място за паркиране, а други със собствеността на гаража решават проблема за безопасността на колата. Закупуването на гараж в близост до дома решава всички тези проблеми едновременно. Освен това има място за съхранение на сезонен комплект гуми, инструменти, резервни части и други неща, както и място, където може да се развива хоби.

Ако се сравни една покупка на гараж и наемането му, тогава инвестициите в него ще бъдат компенсирани средно за 10 години. Използването на охраняем паркинг е по-изгодно, но зависи от региона и района. В някои случаи цената за паркинга е доста висока и се изравнява с тази на гаража под наем.

Сключване на сделка за покупка на гараж - какво е добре да се знае?

Гаражът е недвижим имот, чиято промяна на собствеността трябва да бъде регистрирана.

Става дума за класическа процедура - сделка за продажба на постройка или част от нея, чийто статут вече е законно определен, тоест той е вписан в регистъра с всички необходими атрибути. По принцип гаражът може да е самостоятелна постройка, да се намира на територията на кооперация или да бъде част от многоетажен гаражен комплекс. В крайна сметка е собственост на конкретно лице/фирма, което може да потвърди това. Покупката се формализира с договор за покупко-продажба и сделката се изповяда пред нотариус.

Не може да станете собственик на гараж без никакви правни документи, тоест да дадете някакви пари на човека, който твърди, че е негов и да го ползвате. Гаражът е недвижим имот и следва при покупка или продажба същите стъпки както при апартамент или къща например.

Цени на гаражите в България

Цените на предлаганите гаражи в нашата страна зависят от много фактори: площ, място, състояние, от какво са изградени, вид на вратата, наличие на комуникации (ток, вода и др.), къде се намират, дали е удобно да се стигне до тях, правен статут и т.н.

Покупката на гараж в наши дни не е лесна сделка. Цената му в последните 2 години скочи рязко нагоре, а в същото време няма достатъчно количество такива помещения за съхраняване на автомобили. Проблемът с наличието на гаражи засяга особено големите градове. Всеки иска колата му да е на сигурно място. И се стигна до бум на цените при гаражите. Например в София има гаражи по 38 000 евро за 32 кв.м., а в центъра стигат до 50 000 евро при квадратура 22 кв.м.

В областните градове цените също са доста високи. В Русе в центъра вече се предлагат гаражи на цени от 19 000 - 20 000 евро при квадратура около 22 кв.м.

Съвет!

В края на статията следва да отбележим, че намирането на гараж за покупка близо до дома не е лесна работа. Това изисква доста време и активно търсене. По тази причина е добре задачата за покупка на гараж да се възложи на агенция за недвижими имоти, която ще способства да намери по-бързо гараж, който се продава, сравнително близко до жилището.

Най-нови статии