+359 887 87 87 52

Покупка на жилище при инфлация в България

Изгодна ли е покупка на жилище при инфлация в България?

19.01.2024 Автор: Мирослава Петърчева

Всяка покупка на жилище, по принцип, се отчита като една от най-добрите инвестиции при повишена инфлация от икономистите. С нарастването на инфлацията в световен мащаб, логично е да се наблюдава и ръст в икономиката. По тази причина някои от инвеститорите и хората, които имат свои по-големи спестявания да търсят сигурно вложение на парите си.

Правилото гласи, че инвестицията в недвижими имоти е добро решение при инфлация, тъй като дава сигурност и носи минимален риск на вложения от собствени средства. Притежаването на собствено жилище несъмнено води до капиталова печалба, независимо дали покупката е осъществена с цел отдаването му под наем, или препродаването му на по-висока цена. 

Но дали е така в България?

Оказва се, че в момента цените на жилищни имото у нас са доста надценени. Какво означава това - има търсене, а по-малко предлагане и се получават изкуствено завишени цени. Това с пълна сила важи за големите градове и за някои апетитни, в близост до града извънградски имоти. Хората търсят къде да вложат парите си и покупката на жилище се оказва за повечето от тях най-правилното решение!

Брокерите обаче са на мнение, че не бива да се прави покупка на жилище безразсъдно.

За да бъде такава инвестиция успешна, то следва да се разгледат редица фактори.

  • избор на подходящ район, в който се наблюдава коректно съотношение между търсене и предлагане.
  • имотът дали има перспектива за повишаване на стойността си след време.
  • може ли да се ползва и ипотечен кредит с добра лихва във времето.

Една премерена стратегия може да превърне покупката на жилище у нас в успешна инвестиция за собственика. При покупка на имот е добре да се ползват услугите на агенция, която е утвърдена в сектора. По тази причина е възможно да се избегне риска от покупка на имот с прекалено завишена, тоест спекулативна цена. Някои българи често правят необмислени имотни сделки, затваряйки лични средства в жилища, които са с реално доста по-ниски цени.

Нашият съвет е:

Независимо от това, че инвестицията в недвижими имоти е един от най-сигурните начини за инвестиране на средства, то същата изисква умения и способност за преговаряне. В никакъв случай не бива да се бърза, защото, както вече казахме, цените на жилищата в България са се увеличили спекулативно.

Добре е да се изчака или да се работи с агенция за недвижими имоти, тъй като в момента една покупка на жилище може да не е особено печеливш ход.

Най-нови статии