+359 887 87 87 52

Грешки при покупко-продажба имот, костващи ни хиляди левове

Скъпите грешки, които допускаме при покупко-продажба на имот

05.06.2015 Автор: Мирослава Петърчева

Когато заговорим за покупко-продажба имот, със сигурност трябва да споменем, че локацията е най-важна. Ако някой ви каже, че покупката на имот в Русе е едно към едно с покупката на имот в Бургас, то той ви лъже или няма понятие от недвижими имоти. В някои части от страната купувачите са в по-добра позиция, в други части продавачите. Това е напълно нормално и зависи от условията и свойствата на района.

Въпреки всичко, има някои неща, които можем да контролираме. Статистиката сочи, че при правилно планиране може да получите 10, дори 20 процента по-добра сума при покупко-продажба имот. Ако нещата се случат не както трябва обаче, ние можем да загубим същия процент пари. Ето от какво трябва да се пазите при покупко-продажба имот!

Не вземайте прибързани решения при покупко-продажба имот:

Хората често не успяват да се информират достатъчно с цените на имотите. Понякога продават на доста по-ниски цени или пък купуват на завишени такива. За да избегнете залитания, на помощ може да Ви се притече Сиана Имоти Русе - агенция, която е с дългогодишен опит.

Няма как да си наясно, ако не си оперирал на един пазар определено време. Хората не могат да направят достатъчно информиран избор и прекалено много се доверяват на фактора емоция. Потърсете съвет, не се страхувайте да се договаряте, адаптирайте се към конкуренцията на пазара за недвижими имоти. Едно грешно действие от този тип може да ви накара да се сбогувате с няколко хиляди лева!

Не подценявайте фактора разходи:

Хората не са достатъчно наясно каква е цената на това да живееш в собствен дом. Не са наясно с възможностите си. Бъдете внимателни с ипотеката и избора на бюджет за сделката, независимо от коя страна стоите. Не забравяйте, че един път прекрачили прага на едно жилище за постоянно, всички разходи ще са за ваша сметка – данъци, сметки, поддръжка и ремонти. Съответно, ако продавате имота, имайте предвид своите разходи, преди да продадете имота си на първия потенциален клиент. Тук загубите/печалбите започват от няколко десетки или стотици левове месечно, но могат да надминат и доста сериозна сума.

Помислете при избор на агенция за недвижими имоти:

Като една от успешните агенции за имоти в Русе, сме напълно наясно с нелоялните практики в бранша. Уверете се, че комисионната, която ще трябва да платите, не е прекалено голяма. Търсете хора, които ще ви помогнат в оценяването на имота и ще бъдат до Вас във всеки един етап от сделката – относно документация, бъдещи ремонти и така нататък. Определено имотите са скъп продукт и комисионната, която може да платите на някой шарлатанин, не е никак малка. Доверете се на доказаните брокери!

Кредитирането:

Ако купувате имот, то най-вероятно ще ви трябва съфинансиране! При продажба на имот също може да имате нужда от пари, ако решите да си купите по-добро място за живеене. Не правете грешката на повечето хора – те не проучват. Има толкова много варианти за ипотечни и жилищни кредити. Отделете достатъчно време и проучете максимално много оферти и техните условия. Често агентите по недвижими имоти са достатъчно запознати с актуалните възможности, тъй като следят презентациите на повечето банки. Това е един от най-добрите начини да спестите/спечелите дори хиляди левове в дългосрочен план.

Добрият план прави разликата между успешната и провалената сделка за покупко-продажба имот!

 

Най-нови статии