+359 887 87 87 52

Продажба на апартамент: първи разговор по телефона

Как да комуникира брокерът на недвижими имоти по телефона при продажба на апартамент, така че разговорът да е ефективен?

17.10.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Успехът на сделката до голяма степен зависи от неговия първия телефонен разговор с потенциален купувач. Брокерът трябва да представи имота, така че да заинтересува клиента.

Ето основните правила при продажба на апартамент, които брокерът трябва да владее.

Привличане на целева аудитория

За да увеличи ефективността на обажданията и да привлече само потенциална аудитория, рекламата трябва да бъде съставена правилно от брокера или агенцията, в която работи.

В описанието на имота следва да се посочи цялата важна информация: разположение, квадратура, цена, брой стаи; инфраструктура и т.н.

Текстът трябва да е пълен с конкретни факти и данни, но кратък.

Към него следва да има висококачествени снимки. Колко на брой снимки са нужни за една обява? Няма точен отговор, но е добре да бъдат повече и да бъдат използвани услугите на професионален фотограф.

И така – стига се до телефонен разговор при продажби на апартаменти…

Запомнете – всичко идва от първия контакт. От него зависи по нататък самата сделка – тоест дали потенциалният купувач иска да види апартамента и да го купи. Брокерът на недвижими имоти следва да говори уверено, спокойно и учтиво. Увереността в гласа му и ясното познаване на спецификата на имота ще повлияе положително на представянето на информация на потенциалния купувач. Така той ще се заинтересува да премине на следващия етап – оглед на конкретната оферта.

При разговор по телефона не  е желателно брокерът да повишава глас и да влиза в конфликт дори ако има претенции от отсрещната страна.

Предоставянето на пълна и надеждна информация е задължително също.

Не бива да се избягват неудобните въпроси. Пропускането на конкретика за жилището ще накара клиента да се чуди дали трябва да поиска оглед на обекта. Въпросите могат да се отнасят до тежести, правни проблеми, ремонти, наематели и др. Купувачът винаги мисли за сигурността на сделката, така че за него е важно да е запознат с всички подробности относно апартамента. 

Не е нужно да говори прекалено много за конкретния недвижим имот. Казва само основното и отговоря ясно на въпросите. Всяка допълнителна информация при реална среща ще повиши интереса на купувача.

Трябва да се стигне до оглед - как?

Първият телефонен разговор при продажба на апартамент е необходим, за да се установи контакт с купувача, за да се уговори дата и час за оглед.

Първо, клиентът трябва да разгледа апартамента. Ако наистина се интересува от покупка, ще могат да се обсъждат по-сериозни въпроси като начини на плащане, ипотека, срокове и др.

По време на първия телефонен разговор брокера може да получи важна информация за самия клиент. Така ще му стане ясно дали евентуално ще сключи сделка с него.

По тази причина при продажба на апартамент брокера задава въпроси от този тип:

  • За кого се купува апартамента?
  • Ще може ли да се плати цялата сума наведнъж?
  • Има ли допълнителни условия за закупуване?
  • Разполага ли купувачът с друго жилище/имот, което ще продава?

Тоест брокерът трябва да разбере от този първи телефонен разговор кой иска да купи недвижимия имот и при какви условия. Ще бъде ли възможно да се сключи сделка с него в определено време.

Логично прекратяване на разговора за продажба на апартамент - защо е необходимо?

Най-добрият начин да се прекрати разговора е брокерът да определи дата и час за оглед на апартамента. При отказ е резонно да попита купувача защо прави отказ при цялата изчерпателна информация и дали иска да търси за него друго жилище, какво точно и на каква цена.

Най-нови статии