+359 887 87 87 52

Ремонт на фасадата

Защо се прави ремонт на фасадата на сградата?

08.02.2024 Автор: Мирослава Петърчева

С течение на времето сградата се амортизира не само конструкционно, но и външно и по тази причина се предприема своевременно ремонт на фасадата й. Този ремонт на фасадата се възлага на фирма, която е специализирана в тази дейност. Често пъти хората не обръщат внимание на външността на сградата, която обитават, до момента, когато  мазилка пада върху нечия глава. А това може да бъде опасно за живота на хората, които преминават край нея.

Обновяването на фасади е особено важно при исторически сгради, което е важно, за да се съхрани техния автентичен външен вид.

Кога трябва да ремонтирате фасадата?

Фасадата се ремонтира по време на планирани видове ремонти: текущи и капитални. Текущ ремонт се прави на две-три години, основен ремонт на 10 години. Ако те не бъдат изпълнени, фасадата, както и цялата сграда, постепенно ще станат неизползваеми. Можем да подчертаем няколко признака, че ремонтът е закъснял:

  • Разрушена част от мазилката. В този случай стената остава незащитена и изложена на външни атмосферни влияния. Ако не се направи нищо, животът на сградата ще намалее.
  • Деформиран или повреден изолационен слой. В такава ситуация изолацията вече не може да изпълнява функциите си, поради което енергийната ефективност на сградата ще се влоши, стените ще започнат да се мокрят, а в стаите ще се появи мухъл.
  • Повредена дренажна система. Това ще доведе до факта, че дъждовната и стопената вода от снега ще започне да тече направо по фасадата и стените. В резултат на това облицовъчният материал ще се напука, топлоизолацията ще се влоши рязко, ще се появят пукнатини по стените. В най-лошия случай може да пострада основата на сградата.

Обърнете споциално внимание на мазиклака на фасадата на дома, в който живеете!

Възстановяването на мазилката е най-често срещаната работа. Тя изисква монтиране на скеле или използване на вишка, за да може да се обхванат всички етажи. По правило цялата фасада се покрива с мрежа и се обезопасява улично, за да няма щети и наранявания.

Понякога се налага да се ремонтират и терасите или балконите, които са с увредени елементи. Тук трябва да се работи качествено, защото такъв тип ремонт би трябвало да издържи дълги години.

Качеството на ремонтираната мазилка на фасадата трябва да е безупречно.

Обикновено хората се оплакват от лошото качество на ремонта на фасадите на историческите и жилищните сгради. В Русе има доста такива постройки в центъра, които придават особен чар на града.

Некачествената фасада се дължи на некачествени материали, промени до неузнаваемост и дори увреждане на декоративни елементи от изпълнителите. Не може обаче само майсторите да бъдат обвинявани за всички беди. Понякога гражданите по различни причини сами възпрепятстват реставрационните работи. Да не говорим, че след ремонт на фасадата на сграда тя често бива буквално одраскана със спрейове и грозни картинки и думи.

Най-нови статии