+359 887 87 87 52

Как да търсим жилище в интернет

Как става търсенето на жилище в интернет

27.10.2022 Автор: Мирослава Петърчева

С навлизането на смартфоните  и мобилния интернет купувачите на жилища разчитат все повече и повече на използването на сайтове и форуми. С помощта на различни търсачки се прави доста обстойно предварително търсене на жилище в интернет. В същото време много малко изследвания са предприети, за да се проучи как хората правят намират мечтания дом в интернет. С огромното богатство от информация на регистрирани къщи и апартаменти онлайн, потенциалните купувачи на жилища трябва да преценят първо своите пределни  финансови възможности.

И нека не забравяме, че ако броят на наличните жилища в Интернет е малък, хората щяха да отделят повече време за много подробно разглеждане на всеки имот. Но с толкова много налични апартаменти и къщи реално се отделя много малко време за разглеждане на определен имот.

Най-важното е, когато се търси дом, човек да въведе достатъчно количествено измерими данни.

  • На първо място има заявено предпочитание.  Става дума за това, което хората казват, че предпочитат или конкретно биха купили в определено населено място, квартал или район.
  • на второ място каква е конкретната ситуация. Друг е въпросът какво хората реално намират и дали този апартамент или къща на 100 процента отговаря на тяхното заявено предпочитание.

На какво трябва да се обърне внимание при една обява онлайн на жилище?

Естествено, че преди всичко всеки се интересува от цената, така че нея няма да я коментираме. Цената е важна, но има и много други детайли към нея, които не бива да се подценяват.

  • Първо, дали е частна или е от сайт на недвижими имоти. Второто дава повече сигурност и възможност за честен и откровен диалог.
  • Второ, на уеб страницата, на която е обявата е важна и снимката. Добре е да има не една, а няколко снимки – така се добива първоначална представа за жилището, което се разглежда или търси.
  • Трето, важно е и как е направено описанието на имота – става дума за местоположение, вид на сградата, квадратура, етаж, година на строеж, изложение, тераси, има ли Акт 16 или е в процес на строителство, напълно мебелиран ли се продава този дом и т.н. В описанието трябва да има и споменато дали жилището се продава с гараж или паркомясто, дали е и с мазе и т.н.
  • Четвърто, обръща се внимание дали жилището е ипотекирано или дали има предложена банка за ипотечен заем, осигурен от агенцията за недвижими имоти. А ако имотът се продава на „зелено“ какви са и по колко вървят вноските.
  • Накрая, има и раздел за контакт с брокера или директния продавач.

Най-нови статии