+359 887 87 87 52

Жилищата и цените през 2022 година

Ръст на цените

23.06.2022 Автор: Мирослав Петърчева

Защо цените на жилищата растат?

Цената на жилищата е от особено значение, защото те са както основна необходимост, така и ключов компонент на богатството.

Около началото на пандемията някои експерти прогнозираха продължителен срив в цените на жилищата и на пазара на жилища. Например, през април 2020 г. експертите прогнозираха, че цените на жилищата ще паднат с 0,5% през следващата година. Всъщност, индексът на цените на жилищата нарасна с 15% между април 2020 г. и април 2021 г., докато продажбите на жилищата достигнаха 15-годишен връх през календарната 2021 г.  През 2022 жилищата задържат високите си цени - определено има търсене. При наемите цените също са високи, но бихме казали не са се вдигнали драстично.

  • Какво се случи с цените на жилищата по време на пандемията на COVID и защо?
  • И какви са по-широките икономически последици от това?

Фактите!

Продажбите на жилища и жилищното строителство спаднаха в началото на пандемията през март 2020 г. Общият инвентар на жилища на пазара, включително новопостроените къщи и тези, които се препродава, спадна с 10,2% между март 2019 г. и март 2020 г. Общите продажби на съществуващи жилища паднаха с 8,5% през март 2020 г. в сравнение с предходния месец и спаднаха с още 17,8% през април.

От началото на пандемията има 20% покачване на цените на жилищата спрямо общия темп на инфлация. Годишният темп на нарастване на индекса на цените на жилищата има доста странна криза. Още 20% увеличение на реалните цени на жилищата е отчетено между февруари 2020 г. и септември 2021 г.

Силното търсене на жилища и по-ограниченото им предлагане са част от обяснението за бързата инфлация на цените на жилищата.

Ниските лихвени проценти през този период направиха жилищата по-достъпни, тъй като това снижи лихвите по ипотечните кредити. Принудителната изолация и преминаването към работа от вкъщи също допринесоха за търсенето на повече жилищно пространство и на извънградски имоти.

Продажба на жилища.

Що се отнася до предлагането, общият брой на жилищата остава по-малък.

Интересно е, че има известен скок в цените на жилищата дори и в по-малките градове.

Високите темпове на нарастване на реалните цени на жилищата имат важни икономически последици. Но как ще се развият нещата с оглед на сложната международна обстановка става все по непредвидимо.

Най-нови статии