+359 887 87 87 52

5G мрежи и как може да ни повлияят

Влияние на 5G мрежите

01.12.2020 Автор: Мирослава Петърчева

Какво представляват така наречените 5G мрежи, по какво се различават от предишните технологии и защо много хора днес вярват в конспиративни теории, свързани с тях?

Въпреки че България все още е далече от покритие с 5G мрежи, крайно време е да отговорим на тези тревожни въпроси.

Характеристики на мобилни мрежи от 5-то поколение.

Буквата „G“ в стандарта за мобилна комуникация е съкращение на английската дума generation. Първото поколение мобилни мрежи (1G) се появи през 80-те години на миналия век. И всяко следващо десетилетие ноди нов стандарт, който да го замени: 2G (началото на 90-те), 3G (началото на 2000 година) и 4G LTE (2010 година).

  • Всички предоставят по-високи скорости на трансфер на данни в сравнение с техните предшественици. Но потребителските нужди нарастват още по-бързо реално. Днес достъпът до социалните мрежи вече не е достатъчен на хората. Говорим за облачни услуги и висококачествено видео, както и стабилна  връзка на цяла гама принципно нови устройства.
  • Всичко това ще бъде възможно, благодарение на най-новата 5G мобилна платформа. Тя е по-добър вариант от 4G поради няколко причини: много по-бърз, по-голям капацитет, по-ниска латентност и по-добра функционалност. Това се постига предимно чрез увеличаване на използваните честоти.
  • Така че, ако 4G работи на честоти от 1,8 и 2,6 GHz, то 5G използва широк диапазон от 0,6 до 100 GHz. Логиката тук е проста, колкото по-висока е честотата на вълната, толкова повече информация може да бъде предадена за единица време. Но има и минус. Такива вълни се разпадат по-бързо, следователно са необходими много повече базови станции.

И тук обаче идва на дневен ред коронавирусът.

Първата тухла в изграждането на конспиративна теория за връзката на новите G мрежите и вируса COVID-19 вероятно е статия на уебсайта Les moutons enrages от 20 януари 2020 г. 

  • Авторите й виждат един вид причинно-следствена връзка между монтирането на 100 5G базови станции в Ухан, Китай и избухването на новата зараза. После теорията е подхваната и обогатена с още версии.
  • Според тях новите станции могат да доведат до инфекция с COVID-19; за увреждат клетъчните мембрани; за причиняват вирусни мутации; да намаляват имунитета, причинявайки рак и болест на Алцхаймер.

Още в началото на април противниците на петото поколение клетъчни комуникации преминаха от думи към дела. Митинги се провежсат по целия свят. Само във Великобритания има над 50 случая на палежи и повреди на базовите станции. Някои от тях обаче разпространяват само 4G.

Какво казват учените за 5G мрежи?

Ухан наистина се превърна в един от първите китайски градове, въвел 5G. Но знаем, че коронавирусът се предава само чрез контакт и въздушни капчици. Освен това епидемията се е разпространила в много страни, които никога не са имали този тип базови станции, като Иран. Електромагнитното излъчване може да бъде разделено на йонизиращо и нейонизиращо. Йонизиращото лъчение, което включва рентгенови лъчи, гама лъчи и  ултравиолетово лъчение, е наистина опасно. Той може да взаимодейства с тъканите на клетъчно ниво и да причини рак. За разлика от това, радиоизлъчването, което се използва за мобилни комуникации, е нейонизиращо. Това означава, че то няма достатъчно енергия, за да се намеси по някакъв начин в ДНК и да причини увреждане на клетъчните структури. При продължително излагане може да загрее човешкото тяло само с части от градуса. Но дори това изисква нивото му да е в пъти по-високо от сегашните стандарти.

Позиция на СЗО.

През февруари тази година СЗО публикува доклада си „5G мобилни мрежи и здраве“. ТВ него се  отбелязва, че „в момента въздействието на 5G инфраструктурата с честота от около 3,5 GHz е е с подобно на въздействието на съществуващите мобилни базови станции“ и не е установено увреждане на здравето от тяхното използване. В обобщение, учените и регулаторите смятат, че 5G честотите, както и техните предшественици, като цяло са безопасни, при спазване на действащите здравни разпоредби. В същото време продължителното излагане на ултравиолетово лъчение, на което доброволно се излагаме на плажа, може да бъде много по-опасно и със сигурност може да причини мутации в кожните клетки.

Най-нови статии