+359 887 87 87 52

Грижи за градината през лятото

Как да се грижим за градината си през летните дни

01.08.2020 Автор: Мирослава Петърчева

От какви грижи през лятото се нуждае градината... 

Много хора имат извънградски имот – къща на село или вила, която е с градина. Лятото е прекрасно време за почивка, но градината се нуждае от грижи. Научете повече от тази статия.

Полагането на добри грижи за градината през лятото е свързано обикновено със защита на дърветата от вредители.

Третирайте задължително вредителите. Веднага след цъфтежа и по време на оформянето на плодове, дървета и храсти се пръскат срещу различни болести и вредители. За тази цел се ползват различни препарати, които ефективно предпазват дърветата. За целта е добре да се консултирате със специалист какво точно е най-подходящо.

Подрязването на клоните също е наложително през летния сезон.

Още в началото на лятото се премахват издънките, които са се появили. А някои клони, които започнат да правят голяма сянка, също могат да бъдат отрязани. Така се получава и красиво оформяне на короната на дървото. Защитете клоните от счупване. Това най-често се случва с тези, които са под остър ъгъл. Веднага след като плодовете по дърветата, особено по ябълковите и крушовите, достигнат размерите на орех, е необходимо да се направят опори за клоните с много плодове. Не забравяйте да отделите внимание на кората на дървото. Обелете я там, където е повредена.

Редовно поливайте своята градина през горещите летни дни.

Сушата се отразява негативно на качеството и количеството на плодовете. Например, кайсиевите дървета се нуждаят от много вода при наливане на плодове. С достатъчно влага в кореновата система кайсиите нарастват значително по размер и стават по-сладки и ароматни.

Градината изисква грижи и по отношение на цветята в нея.

Те цъфтят по различно време и изискват различно поливане. Някои растения (например невен, сладък грах и други едногодишни) са много взискателни към поливането. Други са по-малко капризни. Мак, гипсофила и други понасят перфектно сухия период. Поливането трябва да става с нежна, дифузна струя вода. Идеалният вариант е да поливате с лейка над корените. Запомнете – цветята трябва да се поливат вечер. Както при дърветата, и тук има вредители. Ползвайте препарати за тяхното унищожаване, които не са токсични. Така ще имате една прекрасна градина през целия летен сезон.  

Най-нови статии