+359 887 87 87 52

Източен стил в апартамента с бонсай

Научете в статията как може да внесете източен стил в апартамента с помощта на бонсай

14.11.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Може ли един бонсай да внесе сам по себе си духа на Изтока в апартамента? Ето и мненията на интериорните дизайнери по темата.

Японският интериорен стил е един от най-изтънчените разновидности на минималистичния дизайн. В наши дни минимализмът на Изтока е покорил Запада. Японските мотиви в интериора носят оригиналност и мистериозност. И точно тук се появява малкото декоративно дръвче, наречено бонсай.

Почти всеки интериорен стил използва стайни растения като декоративни елементи. Бонсаят се появи в Европа в началото на миналия век. Той е много красив, защото винаги е в керамична кашпа с оригинална визия и носи духа на източния минимализъм.

Как се гледа бонсай в апартамента?

На първо място, трябва да се обърне специално внимание на избора на растение. Това означава, че при покупката на мъничко дърво първо трябва да знаем къде ще го поставим. В топлите стаи се дава предпочитание на широколистни дървета и храсти, но в стая с хладен микроклимат - заложете на иглолистните растения.

  • Особено внимание трябва да се обърне на поливането на растенията и влажността на въздуха.
  • Задължително се извършва пресаждане на растението на всеки 2 години в края на зимата, може и леко да се рязнат корените.
  • Постоянно оформяне на короната е повече от задължително. За целта се слага медна или алуминиева тел, а ако растението не се оформя от тях, се режат клонки и листенца.

Източен стил в апартамента с бонсай - кое е най-подходящото място?

Запомнете, че бонсаят винаги може да се впише перфектно във всяка стая. Освен това изобщо не е необходимо да трансформирате целия интериорен стил в японски. Самото дръвче носи елемент на минимализъм.

Красивото декоративно растение изглежда чудесно в класическа всекидневна или нова модерна кухня. Оригинално ще стои в хоум офиса на бюрото.

Заложете на контрастите

Друг спътник на малкото японското дърво бонсай са контрастите. Става дума за комбинация  от тъмни мебели и светли стени или обратното, както и тъмен под и бял килим върху него.

В допълнение към комбинацията от тъмно и светло, можете да използвате също така ярки и наситени нюанси.

Максималната простота и естественост е основното правило за създаване на хармоничен интериор, за да се използва японският бонсай за създаване на източен стил в апартамента.

Най-нови статии