+359 887 87 87 52

Оригинален интериор в апартамента с книги

Как да имате красив и оригинален интериор в апартамента с книги?

24.01.2024 Автор: Мирослава Петърчева

В статията ще намерите точен отговор как да реализирате такъв интериор в апартамента си, за да не изглежда жилището като обществена библиотека...

Въпреки факта, че електронните книги, различни джаджи и други устройства за получаване на информация стават все по-популярни, книгите на хартия все още са налични.

Те определено се нуждаят от място за съхранение и внимателна грижа. Много е важно да се запази техният красив и стилен външен вид, тъй като след известно време кориците и страниците им могат да пожълтеят.

От какво се „страхуват“ хартиените книги?

Всяка битова вещ в апартамента има своите „слаби места“. Кои фактори могат да увредят книгите, ако са част от интериора на апартамента?

 • Натрупване на прах. Спори на гъбички, различни бактерии и дори вируси - всичко това живее в прах и може да навреди не само на човешкото тяло, но и на книгите. Поради изобилието от прах, страниците им могат да станат крехки и да пожълтяват. За да избегнете това, трябва редовно да извършвате мокро и сухо почистване.
 • Слънчева светлина. Излишната слънчева светлина може да причини сериозни щети на състоянието на книгите: те ще остареят преждевременно. Затова книгите трябва да не бъдат изложени на директна светлина в помещението.
 • Излишна влага в стаята. Трябва внимателно да следите индикаторите за нивото на влажност и температура в стаята, където имате книги. Високата влажност деформира листовете, върху тях се появява вредна плесен. А ако влажността, напротив, е ниска, страниците изсъхват и се трошат.  Спазвайте определен режим на поддържане на влажност и температура. Препоръчителният температурен режим в стая с книги е 18-23 градуса по Целзий.
 • Вреди, причинени от животни. Уви, животните са доста честа причина за увреждане на книги, защото следенето на домашни любимци не винаги е възможно. По тази причина всяка хартиена книга има вероятност да бъде подложена на истински „атаки“ от котки и кучета. Ето защо е най-добре да я съхранявате възможно най-високо над пода, така че домашните любимци да не могат да стигнат до нея.

Интериор в апартамента с книги - кое е най-доброто място в апартамента за съхранението им?

Сега има огромен брой работещи идеи за това как и къде най-добре да се подредят и съхраняват книгите. За да ги предпазите от прах, по-добре е да изберете затворени шкафове и библиотеки, остъклени рафтове. В специализираните магазини днес можете да намерите мебели, специално предназначени за съхранение на книги. Те са с различни размери, форми и са изработени от различни материали.

Важно е да бъдат така разположени, че да не превземат пространството и компактно да се вписват интериорно.

Книгите могат да бъдат чудесен начин да добавите стил към интериора на вашия дом.

Интериор в апартамента с книги - ето няколко съвета как да ги впишете по хармоничен начин:

 • Помислете за общия стил на вашия дом. Ако имате модерен интериор, изберете рафтове с ясни линии и минималистичен дизайн. За класически интериор заложете на по-богати материали и детайли.
 • Изберете правилните мебели за съхранение на книги. Има много различни видове, така че е добре да закупите такива, които са подходящи за вашите нужди и пространство.
 • Подредете книгите си по креативен начин. Няма правилен или грешен начин да подредите книгите си. Можете да ги подреждате по азбучен ред, по тема или по цвят. Можете също така да ги смесвате с други предмети, като рамки за снимки, вази или статуетки.
 • Добавете други декоративни елементи. Книгите изглеждат още по-добре, когато са заобиколени от други декоративни елементи. В този случай сложете рамки за снимки, вази, фигурки или други предмети, които харесате.

В кои стаи интериорно се вписват добре книгите във всеки дом:

 • В дневната: Можете да ги поставите зад дивана, до телевизора или на стената над камината.
 • В спалнята: Книгите могат да бъдат чудесен начин да добавите уют към спалнята. Идеалното място е нощното шкафче.
 • В кухнята: Кухнята е едно от най-оживените места в дома. Книгите могат да бъдат чудесен начин да добавите стил и личност към тази стая. Сложете ги на рафтове над плота или на кухненските шкафове.
 • В коридора: Той е идеалното място за съхранение на книги, които не четете често. Можете да поставите рафтове на стената или да използвате плаващи рафтове.
 • В детската стая: Книгите са чудесен начин да стимулирате децата да четат. Сложете рафтове в ъгъла на стаята или до леглото на детето.

Не се страхувайте да експериментирате и да оформите интериор в апартамента с книги по начин, който ви харесва.

Най-нови статии