+359 887 87 87 52

Подова настилка - как да я изберем?

Избор на подова настилка

22.11.2018 Автор: Мирослава Петърчева

Как да изберем подова настилка за апартамента

Ако решите да правите ремонт на апартамента или имате чисто ново жилище, тогава със сигурност ще се изправите пред въпроса: какво да сложим за подова настилка? Линолеум или винилови плочки, порцеланови или керамични плочки, паркет или ламинат?

Кое да изберем?

Ако пренебрегнем естетическите преференции, остава да сравнявним цената, експлоатационния живот, предимствата и недостатъците на всеки материал. От всички повърхности, подът е най-силно подложен на абразия, замърсяване и механични повреди. Той трябва да има добри функционални характеристики. Изборът на подови настилки обаче зависи и от други фактори. Не всички хора могат да си позволят естествен паркет, така че трябва да се търси нещо по-достъпно. Понякога е невъзможно да се направи бетонна подова настилка в апартамент, тъй като има допълнително натоварване на пода. Определящо е и семейството. Ако в апартамента има много деца, както и домашни любимци, необходимо е да се избере подовата настилка от гледна точка на нейната практичност, хигиена и лекота на почистване.

Най-често използваните видове подови настилки:

Керамични плочки.

Керамичните плочки са най-често използваните. Те са смес от глина, пясък и минерали, после са изпечени и покрити с глазура. Такава плочка е лесна за почистване с различни почистващи препарати. Също така има висока степен на устойчивост на висока влажност и температурни промени. Минус на керамичните плочки е лошата звукоизолация. И тези плочи лесно се чупят. В същото време, без допълнително отопление, човек може да има студени крака като стъпва по тях. И внимавайте - те са хлъзгави и опасни по тази причина.

Порцеланови плочки.

Те са от най-силните и най-трайни довършителни материали. По принцип е предназначена за използване в обществени помещения с голям брой хора: търговски обекти, летища, хотели, гари и други. Но с времето се доказва, че такива плочки са много издръжливи и устойчиви на износване. Те не се поддават лесно на механични повреди, а дори се справят и с агресивни химикали. Срокът им на експлоатация е над 30 години. Все пак нещо важно - необходима е внимателна подготовка преди да се сложи такава плочка. И като ценови клас са по-скъпи.

Ламинат.

Предимствата на тази подова настилка са много:

Ниска цена. Здравина. Лесно почистване. Голям избор от цветове и шарки. Не се плъзга. Топло е да ходим по нея. В същото време има и някои недостатъци: може да съдържа токсични вещества, които се отделят при нагряване. Както и водата, която попада между частите крие риск от надигане. Такава подова настилка изисква идеално равна повърхност за монтаж, в противен случай ламинатните плочки се чупят или подът не е равен.

Линолеум.

Практичността и ниската му цена го правят много популярен. Днес линолеумът се предлага за продажба с разнообразие от модели, които копират дърво или плочки в детайли. Линолеумът не се страхува от водата. Той понася добре промените в температурата и влажността. Лесно се почиства. Не изисква перфектно плосък под. Топло е да ходиш бос по него, както и добре понася всякакви детергенти. В случай на повреда, то може да бъде ремонтиран.

Най-нови статии