+359 887 87 87 52

Покупка на къща на село: съвети

Защо си струва да направите покупка на къща на село в края на пролетта и началото на лятото?

11.06.2024 Автор: Мирослава Петърчева

В статията ще откриете ценни съвети за покупка на къща на село и какво трябва да търсите?

С настъпването на топлите месеци продажбата на селски къщи и вили се активизира на пазара на недвижими имоти. И това никак не е случайно! Хората, които се интересуват от продажба, е важно да прехвърлят собствеността си на нови собственици възможно най-бързо, така че празните сгради да не привличат неканени гости.

Тези, които се интересуват от покупка, стават по-активни през лятото, тъй като тогава имат повече свободно време и разглеждането на извънградски къщи става лесно. През есента предложенията на пазара са значително по-малко и най-добрите постройки вече са разграбени.

На какво трябва да обърнете внимание, когато правите покупка на къща на село?

Ако това не е напълно нова къща, тогава очевидно е невъзможно да се намери такава, която е абсолютно идеална за купувача. Но кое е най-важното при вземането на решение за покупката й?

Качество на строителството

Когато прави избор, купувачът трябва преди всичко да следи качеството на строителството на къщата. Гледайте не само възрастта на сградата, но и нейната структура и състоянието на целия имот като цяло. Строителните специалисти могат да оценят конструкциите, ако първо им се покаже къщата. Освен това трябва да проверите състоянието на канализацията, водоснабдяването и електрозахранването. В селска къща е важно да проверите обстойно мазето, тавана и покрива.

Оформление на помещенията

Трябва също така да анализирате пригодността на оформлението на стаите за нуждите на вашето семейство. Добре е, ако можете да направите промени в къщата на сравнително ниска цена. Ако къщата има малки стаи, тогава трябва да разгледате как и до каква степен по принцип е възможно да промените дизайна или оформлението. Както и да разберете дали би било по-изгодно от финансова гледна точка незабавно да закупите селска къща, вместо да я преустройвате откъм помещения. Разходите за строителство обикновено надвишават пазарната стойност на имотите, разположени в селски райони.

Разходи за поддръжка

Трябва да направите прогноза за ежедневните си разходи за поддръжката на новия имот. Налага се да се помисли за СОТ или други охранителни методи. Обърнете внимание на градината около къщата - има ли добра ограда за защита. Не забравяйте, че градинската част също изисква финансова инвестиция.

Местоположение

Когато купувате стари селски къщи, трябва да обърнете внимание и на околността и дали имате съседи, които целогодишно живеят в близост. Освен това е препоръчително да се запознаете с трафика, състоянието на улиците, пътищата и като цяло с инфраструктурата. Недостатъците на къщата могат да бъдат коригирани, но местоположението и съседите не могат да бъдат променяни.

Възраст на сградата

Всяка къща има определен живот, но не конкретната възраст играе голяма роля тук, а по-скоро какви грижи са полагани за нея през годините. И още - всички дейности по реконструкцията трябва да бъдат регламентирани.

Трудно ще намерите за покупка къща на село в перфектно състояние на изгодна цена. Постройката няма да бъде в най добро състояние – ще трябва да направите ремонт и да я адаптирате според нуждите си. Но за мнозина е важно домът да е поне частично годен за живеене. След това можете да се нанесете и да правите ремонт.

Най-нови статии