+359 887 87 87 52

Свещници: от древността до наши дни

Танцуващ пламък в изящни свещници на масата в дневната - какво може да бъде по-романтично?

01.02.2024 Автор: Мирослава Петърчева

Всъщност, въпреки многото съвременни изкушения в областта на осветлението, декорирането на интериора с елегантни свещници все още е актуално.

Реално свещникът датира от хилядолетия. Неговата  красота и разнообразие от форми очароват и днес.

Антични канделабри

Няма достоверни факти за това кой и кога е направил първите свещници. Сигурно е обаче, че аксесоарът се е появил едновременно със свещта. Това се доказва и от произхода на думата candelabrum, която на латински означава свещ и стойка (candela и brum).

Благодарение на изследванията на археолози и историци може да кажем, че канделабрите са били използвани в древността. Например в Египет са участвали в ритуални церемонии и са символизирали прераждането на бог Ра от лотосов цвят.

В Гърция поставките за свещи са ползвани в храмовете и в домовете на благородниците. Изработени са били от изпечената глина, покрита с прототип на модерен лак. От етруските древните римляни са възприели модата на свещниците и са я доразвили.

Какво се случва със свещниците през Средновековието

В Средните векове единичният свещник с 3 или повече свещи продължава да бъде атрибут на елита и църквата. Често той е с доста големи размери. Височината можела да достигне от 1,5 до 2,7 метра.

През 16-17-ти век дървените свещници са заменени с метални, с което рискът от пожари е значително намален. Изработвани са били от калай, бронз и сребро, често украсени със злато и скъпоценни камъни.

Особено поразителен период в историята на свещниците е Ренесансът

Именно той направи стойките за свещи толкова елегантни и красиви. Върху тях се появяват фантастично красиви растения, ангели, цветя и листенца. Така се превръщат в истински произведения на изкуството. Често присъстват в картините на световноизвестни художници.

Модерни свещници и тяхното място в интериора през 21-ви век

В древността настолните и подовите свещници са били единственият източник на светлина в тъмното. Но тяхната красота и способност да създават романтична атмосфера се оказват толкова привлекателни, че в ерата на електричеството те заемат достойна роля в интериорния дизайн.

  • Те са направени от почти всякакъв материал: стъкло, метал, дърво, порцелан, керамика, камък и дори корени на дървета. Дизайнът им не познава граници. Те създават особена празнична атмосфера с магическото излъчване на танцуващи светлини.
  • Най-често срещаните модели са стойки за 3 и 5 свещи. Те изглеждат елегантно във всяка обстановка и могат да изпълнят цялата стая с приятно премигване на светлини и нотки на интимност.
  • Що се отнася до вида на подов или настолен свещник, дизайнерите съветват да бъде в хармония с избрания стил в стаята. Тоест изборът варира в широки граници: от минималистично изпълнение до пищен барок.

Стъкленият свещник и магията на светлината

Визуалната лекота и допълнително трептене на пламъка в ръбовете на продукта са основните предимства на стъклените свещници. Стъклото може да бъде гладко или релефно, прозрачно или напълно оцветено. То понякога се допълва с декоративни елементи от други материали (например метал).

Повечето кристални свещници са изключително елегантни и идеално се вписват в модерния интериор на дома.

Най-нови статии