+359 887 87 87 52

Защо някои апартаменти трудно се продават

Понякога апартаменти, които са с всички предпоставки за бърза продажба, се продават по-бавно от обикновено

19.03.2024 Автор: Мирослава Петърчева

Дори такива апартаменти в много добър район, отлична инфраструктура, красива гледка от прозореца и висококачествени ремонти не винаги привличат купувачи. Днес ще се опитаме да обясним защо има жилища, които не водят до сделка дълго време.

Истината е, че много фактори могат да усложнят продажбата на апартаменти, но това не означава, че те не могат да бъдат продадени. Основното е, че трябва да се ползва агенция за недвижими имоти с добри брокери. Професионалистът ще даде препоръки, които ще ускорят продажбата на апартамента. Но, разбира се, тези препоръки ще работят, ако бъдат спазени от продавачите.

Ето кои са главните фактори, които възпрепятстват продажбата на апартамента:

Прекалено завишена цена

Най-важният фактор, усложняващ продажбата на жилища на вторичния пазар, е завишената цена на апартамента. Ако цената е твърде висока, тогава апартаментът може да стои години и никой да не прояви интерес към него за сделка.

Незаконно преустройство

Често и причината за отказ от сделка е незаконното преустройство. Купувачите не искат да носят отговорност, ако извършената работа не е съгласувана или е извършена с нарушения. И не всяка опция за преустройство може да се хареса на купувачите. Например, ако между стаите са монтирани арки или всички стени са разрушени в опит да се превърне апартаментът в студио. Определено преустройството може да е извършено по такъв начин, че да е невъзможно да се узакони. Следователно тогава ще бъде практически невъзможно да се продаде такъв апартамент.

Екстравагантен дизайн

Твърде екстравагантният дизайн на апартаментите и агресивните цветове могат да изплашат купувачите. Например един апартамент с прекомерен брой огледала може да не се хареса на традиционния купувач. Или пък стените са наковани само с дървена ламперия или пък са изрисувани кичозно и неподходящо.

Неподдържан вид

Занемарените стаи в жилището може значително да усложнят неговата продажба. Тук не говорим за необходимостта от извършване на ремонт преди продажбата - най-вероятно новите собственици ще ремонтират всичко. Но, например, един разхвърлян апартамент с мръсни прозорци, боклук и лоша миризма винаги прави негативно впечатление на потенциалните купувачи, което затруднява продажбата. Съответно, няма да навреди на собственика да направи основно почистване, преди да пусне жилищното пространство за продажба.

Негативна среда около апартамента за продажба

По-трудно се продават жилища, разположени в непосредствена близост до затвор, гробище, гара, сметище или индустриална зона. Купувачът най-вероятно ще иска значителна отстъпка. Обикновено тя достига до 30%. За съжаление, не всички собственици разбират това, поради което апартаментът е непродаваем.

Наличие на наследници

Изключително сериозен проблем, който може да възникне при продажба на апартамент, е проблемът с документите за собственост. Ако купувачът реши да сключи сделка, тук е невъзможно да се изключат искове срещу купувача на апартамента от трета страна, например наследници, съпрузи и деца, които не са били взети предвид при разделянето на апартамента. Реално при продажбата се нарушават техните права.

Апартамент с наематели

Специалистите отчитат, че също така е изключително трудно да се продаде апартамент, в който към момента на продажбата има регистрирани трети лица, тоест те не са се изнесли преди сключване на сделката и ги оставят в жилището на новия собственик. Естествено никой купувач не би искал да има такъв недвижим имот и след това да се занимава с наемателите на бившия собственик. Някои хора е много трудно да бъдат изгонени и си присвояват правото да използват апартамента за неопределено време.

Най-нови статии