+359 887 87 87 52

Звукоизолация в апартамента: защо се налага

Един от главните недостатъци, с които се сблъсква човек в жилищна сграда е лошата звукоизолация в апартамента

01.09.2023 Автор: Мирослава Петърчева

Особено забележима е некачествената звукоизолация в апартамента в сгради от вторичния пазар тип "панелки". Там всеки шум се чува изключително отчетливо и от психологическа точка е неприятно за собствениците.

Как успешно да решите този проблем ще разгледаме в тази статия.

Видове шумове в жилищна сграда

Проникването на шум в апартамента може да бъде от улицата, от заведение в близост или от съседите. Шумовете от улицата и от заведението имат звуков (вълнов) характер и те проникват в апартамента по-често през прозорците. Практично решение за звукоизолация в този случай би било да се монтират модерни прозорци с добри звукоизолационни характеристики.

Шумовете от общите площадките са с различен характер. Тук става дума за работещ асансьор, затръшване на врати, силни разговори на комшиите, тракане с предмети и т.н. Те са със звуков и с ударен характер. За разлика от звуците, които се разпространяват във въздуха, ударните звуци се разпространяват през структурите на апартамента и не е възможно да се ограничи разпространението им с бариери като двойни врати.

Още по-сериозна е ситуацията с шокови звуци от съседи. Неправилно направената или увредена звукоизолация на пода на съседите допринася за чуваемостта на техните разговори, ходенето им из апартамента. Особено сериозен проблем от съседи с деца. Тук ударният шум се усилва в пъти.

Видове звукоизолации в апартамента

Трудно е обаче и дори невъзможно непрекъснато да ругаеш съседите, призовавайки ги към тишина и ред. Решението на проблемите с лошата звукоизолация в апартамента е да се сложи допълнителна на вашия апартамент. Можете да го подредите по няколко начина.

  • Звукоизолация на тавана и стените

Има два начина за звукоизолация на строителни конструкции в жилищни помещения – с рамка и без рамка. Името на тези шумоизолации говори само за себе си. За рамкова система се нуждаете от рамка, макар и проста, но все пак. Звукоизолацията без рамка е залепена директно към стената или тавана. Специалистите препоръчват звукопоглъщащите рамкови панели, които са не само отлично декоративно покритие, но перфектно абсорбират всички звуци в стаята.

  • Звукоизолация на пода

Подът в апартамента е основният разпространител на ударен шум. Звукоизолацията на пода във вашия апартамент ще предпази не само вашите съседи отдолу, но и ще предотврати разпространението на ударен шум във вашия апартамент. Често се използват сглобяеми подови шумоизолационни системи Изборът на система зависи от вида на подовата настилка, планираната височина на подовата конструкция и изискванията за звукоизолация.

  • Звукоизолация на стени

В определени случаи в допълнение към външната звукоизолация е необходимо да се спомене вътрешната звукоизолация на отделни стени в спалнята и детската стая. Тук решенията са подобни.

Вместо заключение

Истината е, че звукоизолацията в апартамента изисква значителни финансови средства и ремонтни дейности. Но наистина си заслужава, защото така рязко се снижават шумовете и се постига по-голям комфорт и спокойствие в апартамента.

Най-нови статии